szerző:
MTI

A skót episzkopális egyház törli az egyházjogából, hogy a házasság csak férfi és nő között köttethetik meg.

A skót episzkopális egyház az anglikán felekezetek közül elsőként engedélyezte a melegházasságok megkötését templomaiban. Az egyház általános szinódusa csütörtöki edingburghi ülésén hozott róla döntést. A szavazás után kiadott közlemény szerint az egyházjog vonatkozó passzusából törlik azt a meghatározást, hogy a házasság férfi és nő között köttetik meg.

"A nemiség törlése a házassági kánonunkból azt jelenti, az egyházunk most megerősíti, hogy az azonos nemű párok nem csupán házasok, hanem Isten színe előtt házasok. Azt jelzi, hogy híveink szívesen látják, elismerik és tisztelik az LGBT-közösség tagjait soraikban" - mondta David Chillingworth, aki jelentős lépésnek nevezte a döntést.

A világszerte közel nyolcvanmillió hívőt számláló anglikán világunió - a nemzeti anglikán egyházak nemzetközi társulása -  erősen megosztott az azonos neműek házasságának és a meleg lelkészek hivatásgyakorlásának kérdésében. Az afrikai és ázsiai anglikán püspökök hevesen ellenzik ezt, és azzal fenyegetőznek, hogy emiatt készek akár kenyértörésre vinni a dolgot a közösséggel.

A skót episzkopális egyház nagyon pici felekezet, Skócia lakosságának alig egy százaléka tartozik hozzá, 54 ezer regisztrált hívőt számlál.

A sokkal nagyobb skót protestáns egyház (Church of Scotland) - amelyhez a skótok mintegy 32 százaléka tartozik - májusban elfogadott egy jelentést, amely javasolja a melegházasságát megkötésének engedélyezését templomaiban, de egyelőre nem hozott róla döntést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!