szerző:
hvg.hu

Még dolgoznak a tűzoltók a szerda hajnalban kiégett londoni toronyház romjainál, a halottak pontos számát továbbra sem tudni.

Továbbra sem tudni, pontosan hányan haltak meg a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban szerdán kitört tűzvészben. Dany Cotton, a londoni tűzoltóság parancsnoka szerint az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt nem tudják egyelőre megállapítani a halottak számát. Arról sincs még információ, mitől borult lángba a 24 emeletes épület. A Reuters értesülése szerint hatan vesztették életüket, ezt a rendőrség megerősítette, de jelezték: ez a szám még nőhet.

Kattintson galériánkért!
©

A londoni mentőszolgálat harminc sérültet szállított öt kórházba a tűzoltóparancsnok tudomása szerint. A helyszínen negyven tűzoltójármű és több mint kétszáz tűzoltó dolgozik.

Szemtanúk szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a 1974-ben épített, 120 lakásos toronyházból.

A tűzoltókat szerda hajnalban riasztották. A tűz reggelre szinte teljesen tönkretette az épületet, a második emelettől felfelé szinte csak a betonváza maradt meg, félő, hogy összeomlik az egész. Később azt közölték, hogy nincs omlásveszély.

Szerda délelőttre jelentős részben sikerült megfékezni a tüzet, de az épület még mindig füstöl, és ezt London egész területéről látni lehet.

Segít, aki tud

A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán van, nem messze a Notting Hill negyedtől. A városrészt kiszolgáló metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mert a sínek itt a felszínen futnak, sőt, egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és a házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News-nak szerda reggel azt mondta: a hatóságok próbálják kideríteni, hányan voltak a toronyházban a tűz kitörésekor. Több százan is lehettek az épületben.

Kattintosn galériánkért!
©

A környéken több befogadóközpontot hoztak létre a kitelepített lakóknak. A környékbeli lakók tömegesen ajánlják fel segítségüket a közösségi portálokon, nagyon sokan tettek közzé olyan üzeneteket, hogy készek befogadni otthonukba azokat, akiknek lakása megsemmisült a tűzben.

Már korábban szóltak a tűzveszély miatt

A toronyházban a kerületi ingatlankezelő vállalat 2015-2016-ban jelentős felújítást végzett.

Sokfelé közzétették azonban a tűz után a helyi lakóközösség egyik tavalyi felhívását, amelyben arra figyelmeztették az ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban annak belső szerkezete, valamint a tárolókban felgyülemlő hulladék miatt folyamatos a tűzveszély.

Kattintosn galériánkért!
©

A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott.

A kerületi tanács szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére.

Megszólaltak a túlélők

„Mindenem odaveszett. Ami most rajtam van, az mindenem” – mondta a The Guardian tudósítójának a toronyház egyik lakója.

Kattintosn galériánkért!
©

Egy harmadik emeleti lakó hajnali háromnegyed 2-kor vette észre, hogy lángol az épület. Becsengetett a szomszédban lakó testvéréhez, és azonnal elhagyták a házat. Voltak családtagjaik a 23. emeleten, nekik állítólag azt az utasítást adták, hogy nem hagyhatják el a házat. Az egyik nagybátyjukat még mindig nem találják – tette hozzá.

Egy férfi a negyedik emeleten éjszakázott a barátnőjénél. Éppen aludt, dörömbölésre ébredt fel, hallotta, hogy a szomszéd kiáltja: „tűz van, tűz van!”. Először még úgy gondolta, a lakásban nagyobb biztonságban lesznek, ezért visszament, de egy másik szomszéd felhívta, hogy azonnal meneküljenek ők is. Felkaptak magukra valamit, a lépcsőházban sűrű füst gomolygott, mire kiértek, de még le tudtak lépcsőzni ők is – tette hozzá.

A The Guardian percről percre követi az eseményeket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!