szerző:
MTI

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnap Portugáliában a kormány, miközben az ország középső részén tomboló tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett.

A hivatalos adatok szerint a tűz áldozatainak száma elére a hatvanat, ketten pedig a tűz okozta közlekedési balesetben haltak meg. A sértültek száma is meghaladja az ötvenet, közülük nyolc tűzoltó. A magyar külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy nem tud magyar áldozatról.

©

A tűz "helyrehozhatatlan emberáldozatot követelt" – indokolta a keddig tartó nemzeti gyász kihirdetését a portugál kormány, amely azt is bejelentette, hogy a lángok megfékezésén dolgozó 700 tűzoltó mellett 360 katonát is az érintett területre vezényelnek.

©
©

A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

©
©

Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a továbbra is tomboló tüzet.

Marcelo Rebelo de Sousa államfő és António Costa miniszterelnök szombat este a helyszínre utazott.

©

A számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely szombaton belecsapott egy fába. A lángok nagy erővel és "megmagyarázhatatlan" sebességgel terjedtek, magyarázta korábban a belügyminisztérium illetékese.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!