szerző:
hvg.hu

Megnevezték a londoni muszlimokra támadó férfit, akit már hivatalosan is terrorcselekménnyel vádolnak.

Egy 47 éves férfi volt az, aki hajnalban a londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A rendőrség megnevezte a támadót: Darren Osborne volt az elkövető. A nevén és az életkorán kívül annyi információt adtak ki róla, hogy Cardiffból származik, feleségével és négy gyerekével Somersetben, Weston-super-Mare-ben élt. A helyi média szerint azt üvöltötte, amikor a mecsetből távozók közé hajtott: „meg akarok ölni minden muszlimot”.

Időközben az is kiderült: álhír volt, hogy bombafenyegetés miatt ki kellett volna üríteni egy londoni mecsetet.

A hajnali támadásban egy ember meghalt, nyolc sérültet kórházba szállítottak. Két ember könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a helyszínen látták el. Az elhunyt és a sérültek mindegyike a helyi muszlim közösség tagja.

A furgon vezetőjét a közösség tagjai feltartóztatták, és a rendőrség gyilkossági kísérlet gyanújával vette őrizetbe, azóta pedig már terrortámadás a vád. A rendőrség arról nem tud, hogy az elkövetőnek lettek volna társai.

A Scotland Yard azt közölte: az elkövetőt is kórházba szállították, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!