szerző:
hvg.hu

Egy évvel Orbán Viktor után most a befektetési guru győzködte a briteket az egyik legnagyobb bulvárlapjukban arról: nem jó, ha a szigetország szakít az EU-val.

A brit bulvársajtó olvasóinak igyekezett elmagyarázni Soros György, milyen következményekkel járhat a Brexit. A befektetési guru a Daily Mail vasárnapi kiadásában – majdnem egy évvel britek EU-ból való távozásáról döntő népszavazás után és egy nappal az erről szóló tárgyalások kezdete előtt – közölt cikkében úgy fogalmaz: a gazdasági realitás lassan kijózanítja az embereket, akik elhitték a tömegsajtó ígéreteit arról, hogy a Brexit miatt nem romlik az életszínvonaluk, és újabb hiteleket vettek fel.

Ez az optimizmus egy darabig még pörgette a fogyasztást, ám „gyorsan közeledik az igazság pillanata” – véli Soros, utalva a legutóbbi inflációs adatokra. A múlt héten közölt, májusi adatok szerint a pénzromlás mértéke majdnem négyéves csúcsra, 2,9 százalékra emelkedett, ami jóval magasabb, mint a bérek emelkedése. A reálbérek tehát csökkennek az országban, ami Soros szerint a fogyasztás visszaesését is előrevetíti, különösen, ha az emberek rájönnek arra, hogy megint eladósodtak.

„A Brexit mindenkinek rossz, Nagy-Britannia és az EU számára egyaránt. Visszacsinálni nem lehet, de az emberek meggondolhatják magukat” – írja Soros, aki szerint látszólag most éppen ez történik. Legalábbis szerinte erre utal Theresa May konzervatív kormányfő választási fiaskója, amely szerinte (is) a „demencia adónak” csúfolt kampányígéretnek tudható be, ám egyben annak is, hogy a fiatal választókat sikerült megmozgatni. „Nem azért szavaztak a Munkáspártra, mert be akarnak lépni egy szakszervezetbe vagy támogatni akarják Jeremy Corbynt” – írja.

A munkáspárti vezér hatásos kampányán túl inkább annak tulajdonítja a baloldal választási sikerét, hogy a fiatalok jól fizető állást szeretnének, az országban, vagy máshol – márpedig May, aki az EU-val való teljes szakítást szeretné, ezzel éppen az ő lehetőségeiket szűkíti be. Soros úgy látja: „Ha Theresa May a hatalomban akar maradni, meg kell változtatni a hozzáállását. Vannak arra utaló jelek, hogy kész erre.”

Soros szerint a puha Brexit lenne a jó megoldás: a britek a belső piac tagjaként felkészülhetnének a jogi elválás hosszú folyamatára, az EU költségvetésében pedig nem keletkezne lyuk (a belső piaci tagság árát a nem EU-tag Norvégia is megfizeti – ez a Norvég Alap). A befektető szerint kisebbségi kormánya élén csak így tudja átvinni majd a Parlamenten a Brexithez szükséges jogszabályokat.

Soros szerint az elválás legalább öt évig fog tartani, és ez idő újabb parlamenti választásokat. Így pedig,

ha minden jól alakul, a két fél talán újra összeházasodik, mielőtt elváltak volna

Nem Soros György az első magyar, aki a Brexit ellen kampányol a Daily Mail hasábjain. A tavalyi népszavazás előtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kormány nevében, egész oldalas hirdetésben üzente a brit választóknak azt: "A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként".

Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Orbánt és az EU-t is kritizálta Soros Brüsszelben

Európa feltámadhat – hirdette Brüsszelben, az EU legfontosabb gazdasági fórumán Soros György. Beszédéből azért az is kiderült: ehhez nem csak a saját válságát kellene legyőznie a közösségnek, de olyan, általa maffiaállamnak nevezett rezsimeket is, mint Orbán Viktoré.