szerző:
MTI

Várhatóan július 1-én rendkívülinek számító európai gyászszertartás keretében Strasbourgban búcsúznak majd Helmut Kohl néhai német kancellártól a hétfői német sajtóértesülések szerint.

Helmut Kohl ragaszkodott ahhoz, hogy búcsúztatása alkalmából ne német állami szertartást rendezzenek - írta a Bild.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusától így úgynevezett európai állami szertartás keretében vesznek végső búcsút. A helyszín Strasbourg, az Európai Parlament székhelye, az időpont pedig július 1.

Helmut Kohl lehet az első politikus, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartáson vesznek végső búcsút. A javaslat Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság elnökétől származik, aki szerint Helmut Kohlnak azért is kijár az európai szintű búcsúztatás, mert Európa díszpolgára volt.

A gyászünnepségen a tervek szerint részt vesz Angela Merkel kancellár és kormánya, a német szövetségi elnök, a Bundestag és a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat elnöke, a német politika, gazdaság és kultúra számos vezető képviselője és sok külföldi vendég, köztük hivatalban lévő állam-, illetve kormányfők.

Kohl kortársai közül pedig mások mellett Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök-pártfőtitkár és két volt amerikai elnök, George Bush és Bill Clinton.

A Bild információi szerint a strasbourgi gyászünnepség után a Strasbourgtól mintegy 120 kilométerre fekvő  németországi Speyer székesegyházában nyilvános halotti misét tartanak a Rajna-vidékről származó katolikus politikus emlékére. Ezután szűk családi és baráti körben helyezik végső nyugalomra, ugyancsak Speyerben. 

Helmut Kohlt péntek reggel, ludwigshafeni otthonában, 87 éves korában, hosszú betegség után érte a halál.

Tizenhat éven keresztül - 1982-től 1998-ig - volt Németország kancellárja, a CDU-t pedig huszonöt évig - 1973-tól 1998-ig - vezette. Mindkettő rekord a második világháború utáni német történelemben, de a halála után megjelent méltatások szerint mégsem ez a legfőbb érdeme, hanem a német egység helyreállításában és az uniós integráció előmozdításában végzett munkája.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!