szerző:
MTI

A horvát hatóságok is hozzáférnek ezentúl a schengeni rendszerhez. Ennek előnyei között szerepel például az, hogy csökkenhet a várakozási idő a horvát és szlovén határátkelők között.

Horvátország csatlakozott a határrendészeti intézkedéseket egységesítő Schengeni Információs Rendszerhez, amelynek bevezetése növeli a biztonságot az Európára veszélyt jelentő emberek kiszűrésével – közölte az Európai Bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint Horvátország mostantól információt cserélhet a terrorizmussal és más súlyos bűncselekményekkel, eltűnt emberekkel, lopott tárgyakkal és hamis, vagy lopott személyazonosító okmányokkal kapcsolatban keresett emberekről az unió legtöbb, a rendszerhez már csatlakozott államával.

Az egységes rendszer bevezetése hozzájárul egyebek mellett a Horvátország és Szlovénia közötti szárazföldi határátkelőkön kialakuló várakozási idő csökkentéséhez, mert ezután nem kell ellenőrizni az adatbázisokat a határ mindkét oldalán.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel javasolta az Európai Unió területére belépő vagy azt elhagyó minden uniós és unión kívüli állampolgárok ellenőrzését. A Schengeni Információs Rendszer (SIS) és az Interpol adatbázisa (SLTD) alapján ellenőrzik minden ki- és belépő ember dokumentumát. Így próbálják megállítani a terroristák mozgását és a fegyverek behozatalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!