szerző:
MTI

A horvát hatóságok is hozzáférnek ezentúl a schengeni rendszerhez. Ennek előnyei között szerepel például az, hogy csökkenhet a várakozási idő a horvát és szlovén határátkelők között.

Horvátország csatlakozott a határrendészeti intézkedéseket egységesítő Schengeni Információs Rendszerhez, amelynek bevezetése növeli a biztonságot az Európára veszélyt jelentő emberek kiszűrésével – közölte az Európai Bizottság kedden.

A tájékoztatás szerint Horvátország mostantól információt cserélhet a terrorizmussal és más súlyos bűncselekményekkel, eltűnt emberekkel, lopott tárgyakkal és hamis, vagy lopott személyazonosító okmányokkal kapcsolatban keresett emberekről az unió legtöbb, a rendszerhez már csatlakozott államával.

Az egységes rendszer bevezetése hozzájárul egyebek mellett a Horvátország és Szlovénia közötti szárazföldi határátkelőkön kialakuló várakozási idő csökkentéséhez, mert ezután nem kell ellenőrizni az adatbázisokat a határ mindkét oldalán.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel javasolta az Európai Unió területére belépő vagy azt elhagyó minden uniós és unión kívüli állampolgárok ellenőrzését. A Schengeni Információs Rendszer (SIS) és az Interpol adatbázisa (SLTD) alapján ellenőrzik minden ki- és belépő ember dokumentumát. Így próbálják megállítani a terroristák mozgását és a fegyverek behozatalát.