Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Ötre emelkedett a Putyin támogatását élvező keletukrán szakadárok által elpusztított beregszászi katonák száma. A polgármester szerint 40 beregszászi harcol a fronton – sokakat a rossz gazdasági helyzet kényszerít rá arra, hogy szerződéses katonák legyenek. Az EU-s részleges vízummentesség könnyítés helyett pokoli állapotokat eredményezett a határon.

Eltemették az ukrán polgárháború újabb beregszászi áldozatát, Volodomir Bricsakot, adta hírül a város polgármestere, Babják Zoltán a Facebookon. Bricsakkal mesterlövész végzett a Donyec-medencében. Ezzel ötre emelkedett a többségében magyarok lakta város ukrán konfliktus alatt elesett áldozatok száma. Mind az öten beszéltek magyarul, mondta el Babják Zoltán a hvg.hu-nak, az 1977-es születésű Bricsak is, akinek édesanyja teljesen magyar. A nevek közül sok oroszosodott el, ezért nem lehet mindig tudni, ki mennyire magyar, de mindenki beszél magyarul, magyarázza a Babják. Bricsak nem a mozgósítás miatt lett katona, szerződéses volt. Babják nem tudja pontosan, hányan lehetnek ilyenek a városban, nagyjából 40-en lehetnek.

Egy részük hazafiságból jelentkezett, ők addig harcolnak, amíg véget nem ér a Putyin által támogatott keletukrán szakadárok és az ukrán reguláris alakulatok között, most épp valamivel kisebb intenzitással dúló konfliktus. Másokat a gazdasági kényszer hív be a seregbe: aki valamilyen okból nem tudott kettős állampolgárságot szerezni, nem tud Szlovákiába, Nyugatra menni dolgozni, az sokszor kényszerül arra, hogy a hadszíntérre menjen. Egy szerződéses katona 320-250 eurónak megfelelő hrivnyát kap havi zsoldként, ami 100 euróval több, mint a jobb beregszászi fizetések – persze kérdés, hogy ebből még mennyit kell ott a fronton elkölteni, mennyi marad neki.

A rossz gazdasági helyzet tehát egyre több beregszászit kerget az életveszélybe.

Nem könnyítette meg az életet a nemrég életbe lépő részleges EU–ukrán vízummentesség sem. Babják úgy látja, nagyon megnövekedett a határátlépés ideje. Van, hogy hat órát is kell várni, mindezt úgy, hogy nincs kiépített infrastruktúra: nincs egy babapelenkázó, árnyékos helyek, nem lehet egy üveg vizet venni, nincs egy vécé. Az ukrán fél nem építette ki a szükséges infrastruktúrát, a polgármester szerint 15 új határátlépőre lenne szükség. Egy autóra 15 percet kell számolni, ha valaki előtt négy autó áll, az már egy óra várakozás. A turistáknak mindez egyszeri bosszúság, de a kárpátaljaiak sok szálon kötődnek Magyarországhoz a mindennapi életükben, van, aki naponta kétszer fordul, neki jelentős terhet jelentenek a határon elvesztegetett órák.

©

De nemcsak nekik, segélyszervezetek, civilek is azzal hívják Babjákot, hogy szóljon, akár éjjel is, amikor egy órára csökken az átlépés ideje, inkább akkor visznek csak segélycsomagokat. A megoldás a két kormány megállapodása lenne, Babják szerint hamar megnyílhatnának a határátkelők, ha a kormány igazán komolyan tenne és szólna a megépítésük érdekében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!