Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Ötre emelkedett a Putyin támogatását élvező keletukrán szakadárok által elpusztított beregszászi katonák száma. A polgármester szerint 40 beregszászi harcol a fronton – sokakat a rossz gazdasági helyzet kényszerít rá arra, hogy szerződéses katonák legyenek. Az EU-s részleges vízummentesség könnyítés helyett pokoli állapotokat eredményezett a határon.

Eltemették az ukrán polgárháború újabb beregszászi áldozatát, Volodomir Bricsakot, adta hírül a város polgármestere, Babják Zoltán a Facebookon. Bricsakkal mesterlövész végzett a Donyec-medencében. Ezzel ötre emelkedett a többségében magyarok lakta város ukrán konfliktus alatt elesett áldozatok száma. Mind az öten beszéltek magyarul, mondta el Babják Zoltán a hvg.hu-nak, az 1977-es születésű Bricsak is, akinek édesanyja teljesen magyar. A nevek közül sok oroszosodott el, ezért nem lehet mindig tudni, ki mennyire magyar, de mindenki beszél magyarul, magyarázza a Babják. Bricsak nem a mozgósítás miatt lett katona, szerződéses volt. Babják nem tudja pontosan, hányan lehetnek ilyenek a városban, nagyjából 40-en lehetnek.

Egy részük hazafiságból jelentkezett, ők addig harcolnak, amíg véget nem ér a Putyin által támogatott keletukrán szakadárok és az ukrán reguláris alakulatok között, most épp valamivel kisebb intenzitással dúló konfliktus. Másokat a gazdasági kényszer hív be a seregbe: aki valamilyen okból nem tudott kettős állampolgárságot szerezni, nem tud Szlovákiába, Nyugatra menni dolgozni, az sokszor kényszerül arra, hogy a hadszíntérre menjen. Egy szerződéses katona 320-250 eurónak megfelelő hrivnyát kap havi zsoldként, ami 100 euróval több, mint a jobb beregszászi fizetések – persze kérdés, hogy ebből még mennyit kell ott a fronton elkölteni, mennyi marad neki.

A rossz gazdasági helyzet tehát egyre több beregszászit kerget az életveszélybe.

Nem könnyítette meg az életet a nemrég életbe lépő részleges EU–ukrán vízummentesség sem. Babják úgy látja, nagyon megnövekedett a határátlépés ideje. Van, hogy hat órát is kell várni, mindezt úgy, hogy nincs kiépített infrastruktúra: nincs egy babapelenkázó, árnyékos helyek, nem lehet egy üveg vizet venni, nincs egy vécé. Az ukrán fél nem építette ki a szükséges infrastruktúrát, a polgármester szerint 15 új határátlépőre lenne szükség. Egy autóra 15 percet kell számolni, ha valaki előtt négy autó áll, az már egy óra várakozás. A turistáknak mindez egyszeri bosszúság, de a kárpátaljaiak sok szálon kötődnek Magyarországhoz a mindennapi életükben, van, aki naponta kétszer fordul, neki jelentős terhet jelentenek a határon elvesztegetett órák.

©

De nemcsak nekik, segélyszervezetek, civilek is azzal hívják Babjákot, hogy szóljon, akár éjjel is, amikor egy órára csökken az átlépés ideje, inkább akkor visznek csak segélycsomagokat. A megoldás a két kormány megállapodása lenne, Babják szerint hamar megnyílhatnának a határátkelők, ha a kormány igazán komolyan tenne és szólna a megépítésük érdekében.