szerző:
hvg.hu

A Kreml megunta, hogy az új amerikai vezetéssel sem jutnak dűlőre.

Amerikai diplomaták kiutasítását helyezte kilátásba a Kreml, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza két orosz ingatlan lefoglalását – jelentette be Maria Zakarova, a külügyminisztérium szóvivője. A marylandi és az Long Island-i épületek lezárásáról szóló döntést még az előző washingtoni vezetés hozta meg december végén. Barack Obama elnök akkor 35 orosz diplomata kiutasítását is elrendelte. Ezt akkor a demokraták és Hillary Clinton elnökjelölti kampánya elleni kibertámadásokkal indokolták.

Az orosz vezetés már akkor is tiltakozott az amerikai döntés ellen, ám az igazi hidegzuhany akkor következett, mikor kiderült: Obama utódjának, Donald Trumpnak esze ágában sincs enyhíteni a szankciókon.

A kiutasításról a héten is egyeztettek az orosz és az új amerikai vezetés képviselői, ám nem jutottak eredményre, Moszkva ezért látta elérkezettnek az időt a válaszcsapásra. Zakarova szerint a kiutasítások mellett a nagykövetség által használt dácsát és raktárat is lefoglalhatnak az orosz hatóságok.

Nagy Gábor Világ

Csúnya vége lehet Trump ámokfutásának

Robert Mueller különleges ügyész immár arra is kíváncsi, próbálta-e az elnök leállítani kampánystábja orosz kapcsolatainak felderítését az igazságszolgáltatás akadályozásával. Ha a gyanú bebizonyosodik, az alkotmányos vádemelés alapja lehet, de a bombabiztos bizonyítékok mellé ehhez még politikai szándék is kell.