szerző:
hvg.hu

A Kreml megunta, hogy az új amerikai vezetéssel sem jutnak dűlőre.

Amerikai diplomaták kiutasítását helyezte kilátásba a Kreml, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza két orosz ingatlan lefoglalását – jelentette be Maria Zakarova, a külügyminisztérium szóvivője. A marylandi és az Long Island-i épületek lezárásáról szóló döntést még az előző washingtoni vezetés hozta meg december végén. Barack Obama elnök akkor 35 orosz diplomata kiutasítását is elrendelte. Ezt akkor a demokraták és Hillary Clinton elnökjelölti kampánya elleni kibertámadásokkal indokolták.

Az orosz vezetés már akkor is tiltakozott az amerikai döntés ellen, ám az igazi hidegzuhany akkor következett, mikor kiderült: Obama utódjának, Donald Trumpnak esze ágában sincs enyhíteni a szankciókon.

A kiutasításról a héten is egyeztettek az orosz és az új amerikai vezetés képviselői, ám nem jutottak eredményre, Moszkva ezért látta elérkezettnek az időt a válaszcsapásra. Zakarova szerint a kiutasítások mellett a nagykövetség által használt dácsát és raktárat is lefoglalhatnak az orosz hatóságok.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Nagy Gábor Világ

Csúnya vége lehet Trump ámokfutásának

Robert Mueller különleges ügyész immár arra is kíváncsi, próbálta-e az elnök leállítani kampánystábja orosz kapcsolatainak felderítését az igazságszolgáltatás akadályozásával. Ha a gyanú bebizonyosodik, az alkotmányos vádemelés alapja lehet, de a bombabiztos bizonyítékok mellé ehhez még politikai szándék is kell.