szerző:
MTI

Több ezer kormányellenes tüntető vonult az utcákra vasárnap Varsóban és más lengyel városokban "a bíróságok védelmében" szlogennel, a bíróságokról szóló új törvények ellen tiltakozva.

A demonstrálók szerint a kormánypárt igazságügyi reformja megszünteti a bírák függetlenségét és aláássa a demokráciát. "Szégyen! Szégyen!" - skandálták a tüntetők, diktátornak nevezve Jaroslaw Kaczynskit, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnökét, az ország de facto vezetőjét.

A lengyel kormány áprilisban terjesztette elő a szejmben azt a törvényjavaslatot, amely megszünteti a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS) jelen lévő 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítja magát a tanácsot is. A tanácsnak eddig széles jogkörei voltak a bírák kinevezésében, és tagjait a bírák maguk választották meg négyéves időtartamra. A most elfogadott törvény értelmében a tanácsban lévő 15 bírót ezentúl nem a szakmai szervezetek, hanem a szejm fogja megválasztani. Az elfogadott törvénnyel, ha az államfő aláírja, megszűnik a KRS eddigi tagjainak mandátuma.

A héten a lengyel szejm (alsóház), majd a felsőház is megszavazta a reformot, amely a PiS szerint demokratikusabbá teszi a bírák kinevezési folyamatát, a bíróságok működése pedig átláthatóbbá válik majd.

A szintén áprilisban előterjesztett, a bíróságok felépítéséről szóló másik törvényjavaslat a bírák és gyakornokok kiválasztásának folyamatát módosítja úgy, hogy ebbe nagyobb beleszólása lesz az igazságügyi miniszternek. Emellett, az eddigi gyakorlattól eltérően, a perek lefolytatásával a bírákat nem a törvényszékek vezetői bízzák meg, hanem sorsolás útján fognak dönteni erről.

A kormánypárt a héten beterjesztett egy olyan törvényjavaslatot is, amely felmentené a legfelső bíróság mindazon tagjait, akiket nem az igazságügyi miniszter választott ki a posztra.

A vasárnapi tüntetések szervezői arra biztatták a tömeget, hogy maradjanak a parlament épülete előtt egészen keddig, amikor a képviselők várhatóan megvitatják a legfelső bírósággal kapcsolatos törvényjavaslatot. A parlamenti ellenzék vezetői fogadkoztak, hogy meg fogják akadályozni, hogy az ügy napirendre kerüljön kedden.

Az állami irányítású TVP televízió híradójában azt állította: a tüntetésekkel és a keddi vita blokkolására vonatkozó felhívásokkal "a demokratikusan megválasztott vezetés megdöntését próbálják előkészíteni".

A rendőrség becslése szerint 4500 ember tüntetett Varsóban, viszont a városháza adatai szerint a tiltakozók száma a 10 ezret is meghaladta. Kisebb megmozdulások voltak Krakkóban, Katowicében és más lengyel városokban is

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!