szerző:
MTI

Tömeges választási csalással gyanúsítják a kormányt.

Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyész tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a venezuelai kormány és a választási hatóságok ellen. "Két államügyész vizsgálódik az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásakor elkövetett csalások ügyében a Smartmatic cég segítségével" – jelentette be Ortega Díaz szerda este Caracasban. Lépéséről nyilatkozott a CNN amerikai hírtelevíziónak is.

A főügyész sokáig kitartóan támogatta Nicolás Maduro venezuelai elnököt és szocialista pártját, de a közelmúltban szembefordult az államfővel. Maduro többször jelezte: fel fogja menteni hivatalából Ortega Díazt, akinek útlevelét nemrég bevonták. A jogász határozottan bírálta Maduro terveit az alkotmányozó nemzetgyűlésre vonatkozóan, amelynek 545 tagját vasárnap választották meg az ellenzék bojkottja mellett.

A venezuelai tulajdonú, londoni székhelyű Smartmatic vállalat elektronikus választási rendszerek és egyéb, a kormányzati munkát segítő programok fejlesztésével foglalkozik. A cég 2004 óta közreműködik a dél-amerikai ország választási eljárásában.

Vezérigazgatója, Antonio Mugica szerdán londoni sajtótájékoztatóján azt állította: bizonyított tény, hogy manipulálták a vasárnapi választások végeredményét, a szavazók részvételi aránya pedig valószínűleg sokkal alacsonyabb volt a választási bizottság által megadott adatnál. "Minden kétséget kizáróan tudjuk, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjait megválasztó legfrissebb voksolást manipulálták" – szögezte le Mugica.

A vezérigazgató elmondta: vállalata, amely világszerte elektronikus berendezéseket biztosít választások megtartásához, a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak. A Smartmatic becslései szerint a hatóságok által bejelentett szavazói részvétel legkevesebb egymillió vokssal eltér a valóságtól.

A választási bizottság azt közölte, hogy mintegy 8,1 millióan járultak urnákhoz a hétvégén, ami 41,5 százalékos részvételi arányt jelent. Független szakértők ezzel szemben maximum ennek a felére becsülték a szavazók számát.

A voksolók száma azért fontos, mert megmutatja, hogy hányan támogatják még mindig Madurót, a Venezuelát sújtó súlyos belpolitikai és gazdasági válság ellenére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!