szerző:
MTI

Nem tartanak NATO-hadgyakorlatot Szerbiában jövőre - cáfolta a szerb sajtóban megjelent információkat szerdán Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter.

A jövő évben a Regex-18 fedőnevű gyakorlatot szervezik meg Szerbiában - közölte a védelmi minisztérium. 

A NATO partnerországai számára tartandó katonai gyakorlatról van szó, amilyet 2013 óta évente megszerveznek. Aleksandar Vulin szerint eddig Törökországban, Bosznia-Hercegovinában, Görögországban és Jordániában volt hasonló gyakorlat. 

A tárcavezető felidézte, hogy Szerbia semleges ország, és minden olyan partnerrel együtt fog gyakorlatozni, akitől tanulhat, lehet az a NATO, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB), az Egyesült Államok vagy Oroszország. 

"Amíg Aleksandar Vucic Szerbia elnöke és katonai főparancsnoka, és amíg én vagyok a védelmi miniszter, Szerbia nem csatlakozik a NATO-hoz" - tette hozzá a tárcavezető. 

A szerb sajtóban szerdán jelent meg a hír, miszerint első ízben tart jövőre hadgyakorlatot a NATO Szerbiában, amit néhány elemző úgy értelmezett, hogy Szerbia nyitna a nyugati katonai tömb felé.

A szerb vezetés korábban többször is kijelentette, hogy Belgrád nem kíván csatlakozni sem a NATO-hoz, sem más katonai tömbhöz. 

A titói Jugoszlávia a hidegháború idején is tömbön kívüli politikát folytatott, és az el nem kötelezett országok mozgalmának egyik vezetője volt.

A mostani belgrádi álláspont e politika folytatásának is tekinthető lenne, de a szerb közvélemény más ok miatt ellenzi a nyugati katonai tömbhöz történő csatlakozást.

A NATO ugyanis 1999-ben bombázásokkal kényszerítette arra Szerbiát, hogy leállítsa a vérontást Koszovóban, és a szerbek azóta sem bocsátották ezt meg.

Vezető politikusok korábban azt mondták, ha felmerül, hogy Belgrádnak is csatlakoznia kell a katonai tömbhöz, a lakosság népszavazással dönthet majd az ügyben.