szerző:
hvg.hu

Guam szigetének megtámadásával fenyegetőzik Észak-Korea. A sziget amerikai terület, és a térség legfontosabb haditengerészeti támaszpontja, ám ennek ellenére megtámadása esetén nem lépne életbe a NATO-szerződés ötödik cikkelye, amely a szövetségesek mozgósítását vonná maga után.

Mint arról korábban beszámoltunk, Phenjan közölte, hogy éles helyzetben először az amerikai fennhatóság alá tartozó Guam szigetére fog nukleáris csapást mérni. A kommunista rezsim ismertette is terveit: négy Hwasong-1-es rakétát használnának – robbanófej nélkül –, amelyek előbb átrepülnek Japán felett, majd Guamtól 30-40 kilométerre, nemzetközi vizekbe csapódnának be. Ezzel elég hitelesen jeleznék, hogy szükség esetén valóban le tudnak csapni az amerikai bázisra.

Guam rendkívül fontos katonai bázisnak számít, a katonai repülőtéren egyebek mellett hat B-1B nehézbombázó állomásozik, ebből kettő egy hete részt vett egy a Koreai-félsziget feletti elrettentő gyakorlaton. A Pentagon már előkészített egy tervet arra az esetre, ha Donald Trump elrendelné az Észak-Korea elleni háborút. Az NBC értesülése szerint ebben éppen a Guamról felszálló B-1B bombázók vinnék a főszerepet.

A részletes tervek ismertetése után a Spiegel szúrta ki azt a nem mellékes apróságot, hogy Guam szigete nem tartozik a NATO-szerződés által a hatodik cikkelyben meghatározott védett zónába. Ezért egy esetleges észak-koreai támadás esetén hiába lépne életbe a szerződés ötödik pontja, amely kimondja, hogy ha egy NATO-tag államot megtámadnak, a többi szövetséges ország fegyveres erőket is alkalmazhat a megtámadott fél védelme érdekében.

Azonban csak akkor léphet életbe az ötödik cikkely, ha a hatodik pontban meghatározott területet ér támadás. Guam szigete pedig nem tartozik ebbe a kategóriába, mivel a hatodik cikkely az észak-atlanti térségben a Ráktérítőtől északra fekvő szigeteket tekinti védettnek, Guam pedig a Ráktérítőtől délre fekszik. A lap szerint azonban rendkívül szokatlan lépés lenne a NATO-tagállamok részéről, ha ilyen helyzetben nem támogatnák az Egyesült Államokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!