szerző:
HVG

Visszaestek, de eltűnni nem fognak: a Brexittől a rezsicsökkentésig terjed a spektrum.

A holland és a francia választások ugyan okot adnak a derűlátásra, de hiba volna temetni a 2008 után felfutó populista irányzatokat – olvasható a HVG hetilap cikkében. Az irányzathoz sorolható pártok egész Európában jelen vannak, de a népszerűségük Kelet felé haladva nő. A Fidesz abszolút többsége extrém eset, de rendkívül erős a tábor például Bulgáriában, Lengyelországban és Csehországban is.

Ezek a pártok sokszor megkérdőjelezik ellenfeleik létjogosultságát, vitákba nem mennek bele, szívesen operálnak azonban vezetőik személyi kultuszával, illetve az "igazság utáni kor" tipikus álhíreivel, hazugságaival – állapítja meg az elemzés. Hatásuk egyre jelentősebb: ha maguk nem is elég erősek, a nagy pártokra rákényszeríthetik akaratukat, ahogy történt a Brexit esetében.

A cikk összeveti az európai populista pártokat is több szempont alapján, amiből kiderül, hogy igen sokszínű az áramlat: vannak köztük uniópárti, a bevándorlást elfogadó, vagy akár az iszlámmal barátságos szerveződések is, ahogy megosztottak a pártok a globalizáció vagy a megszorítások kérdésében is.

A teljes cikk a nyomtatott HVG-ben olvasható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!