szerző:
HVG

Visszaestek, de eltűnni nem fognak: a Brexittől a rezsicsökkentésig terjed a spektrum.

A holland és a francia választások ugyan okot adnak a derűlátásra, de hiba volna temetni a 2008 után felfutó populista irányzatokat – olvasható a HVG hetilap cikkében. Az irányzathoz sorolható pártok egész Európában jelen vannak, de a népszerűségük Kelet felé haladva nő. A Fidesz abszolút többsége extrém eset, de rendkívül erős a tábor például Bulgáriában, Lengyelországban és Csehországban is.

Ezek a pártok sokszor megkérdőjelezik ellenfeleik létjogosultságát, vitákba nem mennek bele, szívesen operálnak azonban vezetőik személyi kultuszával, illetve az "igazság utáni kor" tipikus álhíreivel, hazugságaival – állapítja meg az elemzés. Hatásuk egyre jelentősebb: ha maguk nem is elég erősek, a nagy pártokra rákényszeríthetik akaratukat, ahogy történt a Brexit esetében.

A cikk összeveti az európai populista pártokat is több szempont alapján, amiből kiderül, hogy igen sokszínű az áramlat: vannak köztük uniópárti, a bevándorlást elfogadó, vagy akár az iszlámmal barátságos szerveződések is, ahogy megosztottak a pártok a globalizáció vagy a megszorítások kérdésében is.

A teljes cikk a nyomtatott HVG-ben olvasható.