szerző:
MTI/hvg.hu

A miniszterelnök egészségügyi problémái miatt elmaradt a megborult szlovák kormánykoalíció tagjai közötti egyeztetés pénteken.

Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségügyi gondjaira hivatkozva lemondták a szlovák kormány koalíciós tanácsának péntekre tervezett ülését, amelyen a koalíciós szerződést felmondó Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) kellett volna bemutatnia követeléseit.

"Robert Fico kormányfő egészségügyi okok miatt nem vesz részt a koalíciós tanács mai ülésén" – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya a koalíciós tanács délelőtt tízre meghirdetett ülésének kezdete előtt alig fél órával.

Nem sokkal később a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legkisebb koalíciós párt, a Most-Híd elnökére, Bugár Bélára hivatkozva közölte: a koalíciós tanács ülése elmarad a kormányfő egészségügyi problémái miatt. Azt, hogy a válság lehetséges megoldásairól mikor folytatják a kedden kezdett egyeztetést, még nem tudni.

A szlovák miniszterelnök szívbeteg, 2016. áprilisban szívműtéten – vélhetően koszorúérműtéten – is átesett.

A kormányzó szövetségben részt vevő második legerősebb szlovák tömörülés, a SNS elnöke, Andrej Danko hétfőn egyoldalúan és teljesen váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést, arra hivatkozva, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása. A lépést Robert Fico miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke hétfőn abszurdnak nevezte, és a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is érthetetlennek minősítette.

A kialakult helyzetről először kedden tárgyalt a koalíciós tanács, erről azt mondták, hogy a tanácskozás "őszinte" volt, és megállapították, hogy a jelenlegi koalíciónak nincs alternatívája, így a felek készek együttműködni. Ám az továbbra sem derült ki, mi pontosan az SNS problémája, miért borította a koalíciót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!