szerző:
MTI

Bár Irakból és Szíriából kiszorulnak, pénzügyileg még erős, és szervezi a merényleteket a terrorszervezet. Az al-Kaida sem szorult ki a "terrorpiacról".

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek sikerült megőriznie képességeit 2017 első felében a nemzetközi katonai nyomás ellenére – írták legfrissebb jelentésükben az ENSZ szakértői.

Az Irakból és Szíriából is fokozatosan kiszoruló Iszlám Állam dzsihadista szervezet "továbbra is képes pénzt küldeni harcosainak a közel-keleti konfliktusövezeten kívülről" – mutatott rá a világszervezet Biztonsági Tanácsának készült 24 oldalas beszámoló. A szélsőségeseket sújtó intézkedéseket kijátszva az Iszlám Állam támogatói egyszerre csak kisebb összegeket küldenek, amelyek felderítése szinte lehetetlen.

A csütörtökön ismertetett jelentés szerint a dzsihadisták forrásai nem változtak: továbbra is elsősorban a kőolajból és a lakosságra kivetett adókból szereznek pénzt.

A különféle ENSZ-határozatok és szankciók utókövetésével megbízott szakértői csoport figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam továbbra is képes merényletek ösztönzésére és elkövetésére a Közel-Keleten kívül, és elsődleges célpontjuk Európa.

A jelentés szerint az Irakban és Szíriában visszaszoruló dzsihadisták megpróbálják megvetni a lábukat Délkelet-Ázsiában, ahogy azt a Fülöp-szigetek déli részén zajló harcok is mutatták.

"Az Iszlám Állam moszuli ellenállása megmutatta, hogy nem sikerült teljesen szétzúzni a szervezet parancsnoki struktúráját, és a csoport továbbra is jelentős katonai fenyegetés marad" – értékelték a szakértők.

Eközben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek Nyugat- és Kelet-Afrikában, különösen Jemenben vannak nagy tartalékai. Az al-Kaida jelentős fenyegetés a Száheli övezetben, de Kelet-Afrikában is, ahol becslések szerint a két szélsőséges csoport tagjainak száma hatezer és kilencezer közé tehető.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!