szerző:
MTI

Az amerikai elnök nyaral, de rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta, nem beszélnek megelőző csapásmérésről Észak-Koreára.

Az Egyesült Államok egyelőre "nem beszél" megelőző csapásmérésről Észak-Koreára – mondta Donald Trump amerikai elnök csütörtökön.

Az elnök a bedminsteri (New Jersey) golfklubjában – ahol nyári szabadságát tölti – Mike Pence alelnökkel együtt jelent meg az újságírók előtt, és rövid nyilatkozatot tett.

Trump figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ha bármit is lép, vagy támadást tervez az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, akkor "legyen nagyon ideges", mert "olyan bajba kerülhet, mint korábban kevés más nemzet".

Hangsúlyozta, hogy keddi kijelentése, miszerint "tüzet és haragot" zúdít Észak-Koreára, "talán nem volt eléggé kemény". Majd hozzátette: Phenjan "hosszú évek óta ezt csinálja országunkkal, és már ideje volt, hogy valaki felemelje szavát ennek az országnak a népéért és más országok népeiért is".

A keddi kijelentés:

Az elnök szerint azért Washington továbbra is számol a feszültség tárgyalásos enyhítésével és a konfliktus ily módon történő rendezésével.

Amikor az egyik újságíró azt firtatta, hogy várható-e megelőző csapásmérés Észak-Koreára, Trump kijelentette: "erről nem beszélünk soha, majd meglátjuk, mi történik". Trump ismét kifejtette, hogy Kína tehetne többet is a helyzet rendezése érdekében, és az az érzése, hogy Peking a jövőben aktívabb is lesz ez ügyben.

hvg.hu Világ

Lehet, hogy az USA nem számíthat a NATO-tagállamokra Észak-Korea ellen?

Guam szigetének megtámadásával fenyegetőzik Észak-Korea. A sziget amerikai terület, és a térség legfontosabb haditengerészeti támaszpontja, ám ennek ellenére megtámadása esetén nem lépne életbe a NATO-szerződés ötödik cikkelye, amely a szövetségesek mozgósítását vonná maga után.