szerző:
hvg.hu

Nem elég az EU-ból kilépni, az unió belső piacáról való távozás még bonyolultabb lehet.

A hágai nemzetközi választott bíróság elé citálhatják az európai országok Nagy-Britanniát, ha a Brexit a Theresa May vezette kormány elképzelései szerint zajlik le majd – írja szakértőkre hivatkozva a The Independent. A brit lap szerint az unió (pontosabban a Norvégiát vagy Izlandot is magába foglaló Európai Gazdasági Térség, EGT) belső piacáról való kilépés előtt 12 hónappal hivatalosan értesítenie kellene a briteknek a többi országot.

A brit kormánynak a belső piacról való távozás a terve (ez a kemény Brexit), ám ezt úgy képzelik, hogy az EU-ból való kilépéssel ez magától megtörténik. A lapnak nyilatkozó szakértő azonban úgy véli, a formális előzetes bejelentés elmaradása önmagában megsérti az EGT alapszabályát.

A belső piaci tagság kérdése várhatóan ősszel kerül a brit parlament elé. A kemény Brexitnek nagyon kevés híve van a May-kormányon kívül, a politikus azonban úgy érvel a távozás mellett, hogy enélkül a szigetország nem szerezheti vissza valódi önállóságát. A belső piaci tagság ugyanis együtt jár például az uniós munkaerőáramlás szabadságával, vagy éppen azzal, hogy Londonnal alá kell magát vetnie a luxemburgi Európai Bíróság döntéseinek. Ezt pedig a brit kormány talán még annál is jobban szeretne elkerülni, mint a kelet-európaiak beáramlását az országba.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!