szerző:
MTI

Idén nyáron több mint háromszor akkor terület perzselődött fel Portugáliában, mint az elmúlt években. Szombaton a napi tűzriasztások rekordja is megdőlt.

Több mint háromezer tűzoltó küzdött a lángokkal vasárnap Portugáliában, miután Lisszabon segítséget kért Európától erdőtüzei megfékezéséhez.

Constanca Urbana de Sousa belügyminiszter szombat este fordult külföldi segítségért, egyebek mellett tűzoltó repülőgépeket kért, mert félő, hogy a kánikula és a szél miatt a lángok a következő napokban tovább terjednek, vagy további tüzek keletkeznek.

Szombaton 268 újabb tűzhöz riasztották az oltókat, ez volt idén a napi "rekord".

Bár egész nyáron tűz pusztított Portugáliában, a júniusi tragédia nem ismétlődött meg. Akkor több mint hatvanan haltak meg erdőtűz miatt. A katasztrófa után hatóságok jóval lendületesebben ürítettek ki településeket, zártak le utakat a veszélyeztetett részeken, mint korábban.

Idén nyáron eddig 140 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává Portugáliában, több mint háromszor akkora területen pusztított tűz, mint az utóbbi tíz év átlagában.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!