szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Barcelonában csütörtök délután elkövetett gázolásos merénylet immár a sokadik olyan támadás az elmúlt években, illetve hónapokban Európában, amelyet ezzel a módszerrel követtek el.

A barcelonai merénylet részleteiről itt olvashat: >>>

2014. december 21. FRANCIAORSZÁG: Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi "Allah Akbar" kiáltással. Tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan. Részletek: >>>

2014. december 22. FRANCIAORSZÁG: Tízen megsérültek, amikor egy autós furgonjával belehajtott a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában a karácsonyi vásárban. A sofőr azt kiáltotta: "Allah Akbar", majd megszúrta magát egy késsel.

2016. július 14. FRANCIAORSZÁG: Nizzában a francia nemzeti ünnep estéjén egy 31 éves tunéziai férfi a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott a tömegbe. A tettest a rendőrök lelőtték. A terrortámadásnak, amelyet két nappal később az Iszlám Állam vállalt magára, 86 halálos áldozata volt.

©

2016. december 19. NÉMETORSZÁG: Egy 24 éves tunéziai férfi Berlin egyik legforgalmasabb karácsonyi vásárán a tömegbe hajtott, és 12 embert halálra gázolt egy kamionnal, amelynek lengyel sofőrjét korábban agyonlőtte, a sebesültek száma 56 volt. A merényletért a felelősséget 20-án az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vállalta. A merénylőt, aki elmenekült a helyszínről, december 23-án Milánóban lőtték le olasz rendőrök tűzharc után.

2017. március 22. NAGY-BRITANNIA: Londonban, a brit parlament melletti Westminster-hídon egy terrorista támadó először gyalogosok közé hajtott, majd járműjével a híd korlátjának ütközött. Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett járőröző rendőrökre támadt késsel. A rendőrök lelőtték a támadót. A merényletben öten meghaltak, ötvenen megsérültek. A cselekményt az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Az elkövető, az 52 éves, kenti születésű Khalid Masood.

2017. március 23. BELGIUM: Járókelők közé hajtott egy autós az Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Senki sem sérült meg, a francia rendszámú autót rövid üldözés után sikerült megállítani. A járművet vezető tunéziai származású férfit elfogták, és terrorcselekmény kísérlete miatt vádat emeltek ellene.

2017. április 7. SVÉDORSZÁG: Stockholm belvárosában egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és négy embert halálra gázolt, tizenötöt pedig megsebesített. (Április 28-án ötre emelkedett az áldozatok száma, egy elgázolt nő a kórházban vesztette életét.) A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. A furgon vezetőjét, az Üzbegisztánból származó Rakhmat Akilovot letartóztatták.

©

2017. június 3. NAGY-BRITANNIA: London belvárosában a London hídon egy furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből kiugrottak a támadók és késsel támadtak a járókelőkre a Borough Market környékén. A merényletben nyolc ember (több külföldi) halt meg, és 48-an megsérültek. A három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek agyonlőtték. A támadást másnap az Iszlám Állam vállalta magára.

2017. június 19. NAGY-BRITANNIA: London északi részén, a Seven Sisters Roadnál egy furgon hajtott a közelben lévő mecsetből távozók közé. Egy ember meghalt, kilenc megsérült. A furgon vezetőjét, Darren Osborne-t őrizetbe vették.

2017. június 19. FRANCIAORSZÁG: Párizsban, a Champs-Elysée-n egy autó szándékosan egy rendőrségi konvoj élén haladó furgonba rohant. A jármű kigyulladt, a támadó meghalt, más nem sérült meg. A kocsiban fegyvert is találtak.

2017. augusztus 9. FRANCIAORSZÁG: A Párizs északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret nevű elővárosban egy férfi autójával szándékosan katonák közé hajtott. Hat katona megsérült, közülük hárman súlyosan, de nem életveszélyesen. A gyanúsítottat, aki algériai állampolgár, később lövöldözés közben elfogták az A16-os autópályán.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!