szerző:
hvg.hu/MTI

Az amerikai elnöknek nem tetszik, hogy egyre több helyről távolítanák el a polgárháború déli vezetőinek szobrait.

Donald Trump amerikai elnök elítélte a konföderációs emlékművek és szobrok eltávolítását. Az elnök a Twitteren arról írt: elszomorítja a szobrok eltávolítása, mert ez "szétszakítja" az amerikai kultúrát.

"Szomorú látni, hogy nagyszerű országunk történelmét és kultúráját szétszakítják gyönyörű szobraink és emlékműveink elmozdításával” – írta. Majd azzal folytatta: "Robert E. Lee, Stonevall Jackson - ki lesz a következő, Washington, Jefferson? Őrület!".

Az észak-karolinai Durhamban a charlottesville-i antifasiszta tüntetőkkel szolidaritást vállaló tömeg ledöntötte a konföderáció katonáinak emléket állító szobrot. Eközben több város is (Baltimore, Maryland és Lexington) bejelentette, hogy eltávolítják a konföderációs emlékműveket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!