szerző:
hvg.hu

A barcelonai La Ramblán a tömegbe hajtó furgon sofőrje még mindig szökésben van. A spanyol kormány a terrorkészültséget a legfelsőbb fokozatba készül emelni.

Csütörtök délután Barcelona fő sétálóutcáján, a Ramblán a korzózó tömegbe hajtott egy fehér színű furgon a Placa de Catalunya irányából. A kisteherautó a beszámolók szerint több mint fél kilométert tett meg cikcakkban a turisták által kedvelt sétálóutcán, embereket gázolva el.

A merényletnek 14 halálos áldozata és több mint 100 sérültje van, közülük tizenöten súlyos állapotban vannak.

A halálos áldozatokról eddig annyit tudni, hogy van köztük egy belga nő, egy spanyol apa a 3 éves kisfiával, egy 60 éves szintén spanyol férfi az unokahúgával és fiával, és egy 35 éves olasz férfi is, a német ZDF televízió három német állampolgárról is tud. A sérültek mintegy 24 országból érkeztek Barcelonába, a Külügyminisztérium közlése szerint egy magyar nő is könnyebb sérüléseket szenvedett, de már elhagyhatta a kórházat.

Kik követték el a merényletet?

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Egyes források szerint egy 17, más források szerint 18 éves fiú, Moussa Oukabir vezethette a furgont, amelyet a bátyja, a 28 éves marokkói Driss Oukabir nevében béreltek, aki a múlt héten érkezett Spanyolországba. A furgont feltehetően vezető Moussa egyelőre szökésben van, Driss Oukabirt viszont a katalóniai Ripollban letartóztatták.

Driss Oukabir spanyol sajtóértesülések szerint egy nagyon fiatalokból álló dzsihadista csoporthoz tartozhatott, amely azonban csak elmúlt néhány hónapban radikalizálódott.

©

A támadáshoz köze lehetett egy szerda éjjeli robbanásnak, amely a szintén katalóniai Alcanarban történt. A házban, ahol a detonáció történt, robbanóeszközök elkészítésével kísérleteztek, a robbanásban egy ember meghalt, egy pedig megsebesült.

A spanyol rendőrség Driss Oukabir mellett további két embert vett őrizetbe: az elfogottak egyike az észak-afrikai spanyol exklávéból, Melillából származik, és közvetlenül érintett az alcanari robbanásban, egy másik embert Ripollban vettek őrizetbe, ahol a már említett Driss Oukabirt.

A Ramblán történt események után a rendőrök átfogó akciót indítottak, egy autós viszont áttört egy rendőrkordont és elgázolt egy rendőrt. A hatóságok tüzet nyitottak a kocsira, amelyet néhány kilométerrel távolabb egy megkéselt holttesttel az egyik ülésen találtak meg. Azt egyelőre nem tudni, hogy ennek mi köze a Ramblán történt merénylethez.

Éjjel újabb merénylet történt

A barcelonai terrormerénylet után néhány órával, éjszaka a Barcelonától 120 kilométerre fekvő tengerparti üdülőhelyen, Cambrilsban is emberek közé hajtott egy autó, amely azonban felborult, a benne ülő öt embert pedig menekülés közben lelőtték a rendőrök. A támadók hamis robbanóövet viseltek, egyikük pedig egyes hírek szerint megpróbált megkéselni embereket.

A támadásban összesen hat civil és egy rendőr sérült meg, a sérültek egyike később a kórházban életét vesztette. Ezzel 14-re emelkedett a katalóniai merényletek halálos áldozatainak száma.

©

A spanyol rendőrség szerint a barcelonai és a cambrilsi merénylet, valamint az Alcanarban történt robbanás is kapcsolatban áll egymással. A belügyminisztérium szombaton is rendkívüli értekezletet tart, ezen spanyol lapértesülések szerint dönthet arról, hogy a terrorkészültséget az eddig 4. fokozatról a legmagasabb 5.-re emeli.

Spanyolországban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek, pénteken délben pedig több ezren gyűltek össze a Placa de Catalunyán egy egyperces megemlékezésre, amelyen megjelent VI. Fülöp spanyol király és Mariono Rajoy spanyol miniszterelnök is.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Világ

Terrortámadás Barcelonában és Cambrilsban: több támadóval végeztek a rendőrök - percről percre

Csütörtökön délután egy furgon belehajtott a tömegbe Barcelona legzsúfoltabb sétálóutcáján, a La Ramblán. Terrortámadás történt, tizennégy ember meghalt, a több mint száz sérült között egy magyar is van, de már nem szorul kezelésre. Csütörtök éjjel Cambrils tengerparti üdülővárosban is volt egy gázolásos merénylet, amelyben heten sérültek meg, az öt támadót pedig a rendőrök lelőtték. A rendőrség eddig négy embert fogott el a szerinte összefüggő merényletekkel kapcsolatban, amelyek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta.