szerző:
hvg.hu

Káosz, pánik, mindenfele repülő testek – erről számoltak be a csütörtök este a barcelonai terrortámadás helyszínén lévő szemtanúk. Egy olasz szemtanú szerint szakállas volt a furgon sofőrje. A Barcelonában vakációzó Rosella Petrella az olasz TG2 tévéhíradónak azt mondta, látta a furgon sofőrjét, szerinte vigyorgott, és hosszú szakállt viselt. Ő is sértetlenül megúszta a támadást, egy bárban kerestek menedéket.

"Négy vagy öt embert láttam, ahogy a földön fekszenek, és ahogy emberek próbálták őket újraéleszteni. Nagyon sok vér volt mindenütt" – mesélte az AFP-nek egy holland turista a Barcelona fő sétálóutcáján, a Ramblán történt csütörtök esti terrortámadásról.

Aamar Anwar, egy skót emberi jogi ügyvéd, a glasgow-i egyetem rektora – aki egy konferenciára érkezett Barcelonába és szintén épp a sétálóutcán volt – azt mondta, egyszer csak egy csattanást hallott, majd hirtelen az egész utca sikoltozva rohanni kezdett. "Láttam egy nőt, aki mellettem sírva kereste a gyerekeit. Aztán alig harminc másodperc múlva rendőrautók és felfegyverzett rendőrök érkeztek, akik elkerítették a helyszínt és kívülre toltak minket a támadás területéről" – mesélte az ügyvéd.

Egy olasz szemtanú szerint szakállas volt a furgon sofőrje. A Barcelonában vakációzó Rosella Petrella az olasz TG2 tévéhíradónak azt mondta, látta a furgon sofőrjét, szerinte vigyorgott, és hosszú szakállt viselt. Ő is sértetlenül megúszta a támadást, egy bárban kerestek menedéket.

©

Egy másik szemtanú a rendőrök érkezése után látott egy férfit rohanni a Rambla közepe felé, akit a rendőrök üldöztek, és menekülés közben eldobott egy fekete fémtárgyat, talán egy fegyvert vagy egy sokkolót.

Egy 27 éves francia nő, aki szintén a vakációját töltötte Barcelonában a Le Monde-nak azt mondta: "Láttam a furgont jönni a tömegen át, és ahogy elkaszálta az embereket. Nagyon gyorsan haladt. Testek repültek. A legtöbbjük háttal volt a furgonnak és nem látott semmit. Rögtön eszembe jutott a Nizzai támadás és elkezdtem menekülni, miközben kiabáltam a Rambla felé jövőknek, hogy meneküljenek. Végül más turistákkal elrejtőztem egy boltban, ahol lehúzták a rolót és így voltunk közel négy órán át. Kitört a pánik. Csak annyit tudtunk, hogy a rendőrség terroristákat keres."

Egy német nő a Paca de Catalunya egyik bevásárlóközpontjában várta ki az események végét, majd a hátsó kijáraton engedték ki őket. Többen boltokban húzódtak meg, egy olasz nő a párjával például egy könyvesboltban többekkel együtt:

Le Monde egyik újságírója is épp a Rambla közelében, a Placa de Catalunyára vezető egyik utcában volt, amikor a támadás történt, ő azt mesélte, hogy pánikban menekülő turisták szaladtak feléjük a Rambla felől, miközben elkezdtek érkezni a mentő- és rendőrautók.

Egy Barcelonában élő német férfi a dpa német hírügynökségnek azt mondta, ő is a közelben volt a terrortámadás idején. "Emberek rohantak felém, az arcukon a káoszt lehetett látni. Egy ember feküdt a földön, sérülten vagy holtan, azt nem tudom." A szemtanú szerint a rendőrök is szinte pánikban voltak, a Rambla környéke pedig hamarosan úgy nézett ki, mintha háborús övezet lenne. "A rendőrök gépfegyverekkel rohantak felém az utcán, miközben az emberek boltokba menekültek be" – mesélte a német férfi, akinek elmondása szerint a maszkos rendőrök mindenkinek azt ordították, hogy hagyják el az utcát. "Még soha nem éltem meg ilyet. Szinte olyan volt, mint egy háborús élmény."

Bár egyes szemtanúk szerint a rendőrség jól és gyorsan reagált, egy, a támadást szerencsésen túlélő olasz férfi, Alessio Stazi a felháborodásának adott hangot: "Ebben a pillanatban olyan végtelen haragot érzek, amivel képtelenség magyarázatot találni arra, hogy valaki emberek életére tör. De ugyanakkor végtelen haragot érzek a Ramblán járőröző spanyol rendőrséggel szemben is, akik mindig készen állnak arra, hogy valakit csesztessenek, az ott bicikliző srácokat, az utcán piáló turistákat, a szelfibotokat árusító pakisztániakat, a szemetelőket, a cipőt áruló színes bőrűeket, amikor viszont meg kéne állítani egy gázoló teherautót, akkor nem volt egy rendőr sem, aki rálőtt volna még a gázolás kezdetekor. Ez sokkoló" – idézi a túlélőt a Repubblica.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!