szerző:
MTI

Négy embert őrizetbe vett szombatra virradóra a finn rendőrség a pénteken elkövetett késeléses támadással összefüggésben. Még mindig nem derült ki, mi áll a merénylet hátterében.

 Az FNB finn hírügynökség idézte Markus Laine finn rendőrparancsnokot, aki szerint megkezdték az őrizetbe vett személyek kihallgatását, tisztázandó a részvételüket a bűncselekményben. A rendőrparancsnok a folyamatban lévő nyomozati eljárásra tekintettel nem bocsátkozott részletekbe.


    Péntek délután a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában egy férfi késsel támadt a járókelőkre. A rendőrség tájékoztatása szerint ketten meghaltak. Szombati híradások szerint nem hat, hanem nyolc embert szállítottak sebesülésekkel Turku egyetemi kórházába. Háromnak súlyos az állapota, őket intenzív osztályon látják el.


    A rendőrség lábon lőtt és őrizetbe vett egy férfit, aki a késeléssel gyanúsítható, egyúttal felszólította a lakosokat, hogy maradjanak távol a városközponttól, mert több elkövető is lehetett. Pár órával később ugyanakkor azt mondták, hogy egyelőre csak egy gyanúsítottjuk van. Egyes hírek szerint a támadó külföldi. Markus Laine szerint egyelőre nem hallgatták ki, de megteszik, mihelyt az egészségi állapota megengedi.

   A támadást egyelőre nem minősítették terrorcselekménynek, noha ezt sem zárják ki. Az utcai késelést követően azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket a finn vasútállomásokon és Helsinki repülőterén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!