szerző:
hvg.hu

A Nicolás Maduro venezuelai államfő híveiből álló alkotmányozó nemzetgyűlés átvette az ellenzéki többségű parlament feladatainak az ellátását. Maduro szerint ezzel megkezdődött a rend helyreállítása, míg az ellenzék úgy véli, a latin-amerikai ország újabb lépést tett a diktatúra felé. Az új testületet nem ismerik el a nemzetközi szervezetek.


Az 545 fős  nemzetgyűlést a közelmúltban hozták létre, a hivatalos adatok szerint a testület megalapításáról szóló népszavazásban a választópolgárok 41,5 százaléka, azaz nyolcmillió ember vett részt, ám ezt az adatot még az a cég is vitatja, amely kifejlesztette a választási adatokat összegző szoftvert.  Az ellenzék bojkottálta a voksolást, a hivatalos parlament elnöke, Julio Borges azzal vádolta Madurót, hogy a nemzetgyűlés létrehozásával puccsot hajtott végre.

Az olajban gazdag ország egyre mélyebbre süllyed a gazdasági és politikai válságban, s az utóbbi hónapok összecsapásaiban már több mint 120-an vesztették az életüket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!