szerző:
MTI

Chilében még Pinochet tiltotta be az abortuszt, most egészségügyi célból újra elvégezhető ilyen beavatkozás a katolikus országban.

Jóváhagyta hétfőn a chilei alkotmánybíróság az egészségügyi célból történő abortuszt legalizáló törvényt. Korábban a művi terhességmegszakítás semmilyen körülmények között sem volt engedélyezett a dél-amerikai országban.

Michelle Bachelet szocialista elnök, a kezdeményezés fő támogatója most már kihirdetheti a két és fél éve tartó vitát lezáró jogszabályt.

A képviselőház, majd a szenátus jóváhagyása után ellenzéki képviselők fordultak az alkotmánybírósághoz, mert úgy ítélték meg, hogy a törvény szövege sérti az életnek az alkotmányba foglalt jogát. A testület azonban elutasította a jobboldal két beadványát, amelyet három, korábban már engedélyezett abortusz ügyében nyújtottak be. Mindhárom esetben ugyanis veszélyben forgott a nő élete, megerőszakolták őket, illetve a magzat volt életképtelen – közölte sajtótájékoztatóján Rodrigo Pica, a bíróság főtitkára.

Chilében 1989-ig, több mint ötven éven át engedélyezett volt a művi terhességmegszakítás olyan esetekre, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, illetve a magzat nem életképes. Röviddel a hatalomból való távozása előtt azonban Augusto Pinochet diktátor (1973-1990) betiltotta az abortuszt, és a tilalom több mint két évtizeden át érvényben volt.

A katolikus Chilében csak 2004-ben engedélyezték a válást. Az országban hivatalosan körülbelül 30 ezer spontán vagy mesterségesen előidézett vetélést regisztrálnak évente, de a titokban elvégzett terhességmegszakítások száma elérheti a 160 ezret is.

A keddi alkotmánybírósági döntés után a világon 18 állam maradt, ahol az abortusz teljesen tiltott, közöttük Haiti, Kongó és a Vatikán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!