szerző:
MTI

Több, mint 2600 házat égettek porig a múlt héten Mianmar rohingyák lakta északnyugati vidékén - közölte a kormány. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig bejelentette, hogy mintegy 58 600 rohingya menekült el Mianmarból Banglades irányába.

Mianmari vezetők az Arakáni Rohingya Üdvhadsereg (ARSA) nevű lázadó csoportot vádolják a házak felgyújtásával. Ez a muszlim szélsőséges szervezet vállalta magára a múlt héten több rendőrörs és egy katonai támaszpont elleni összehangolt támadás elkövetését az északnyugat-mianmari szövetségi államban. A rajtaütések nyomán fegyveres összecsapások törtek ki, és a mianmari hadsereg "tisztogatási műveletbe" kezdett. A Bangladesbe menekülő rohingyák szerint azonban a gyújtogatások és hadsereg által elkövetett gyilkosságok célja, hogy kiűzzék őket az országból.

Arakán államban több mint egymillió rohingya él, de a mianmari kormány a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekinti őket. Nem hajlandó állampolgárságot adni nekik, így jogfosztottak, utazásukat korlátozzák. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista. Bangladesben is egyre ellenségesebben viszonyulnak az ott élő több mint 400 ezer rohingyához, akik az 1990-es években menekültek a szegény ázsiai országba.

Közben Arakán szövetségi államban legalább 250 ezer ember nem jut élelmiszersegélyhez, miután a mianmari hadsereg és a rohingyák közötti harcok miatt az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) felfüggesztette az élelmiszerosztást.

Egy hét alatt több mint 400 ember halt meg és mintegy 40 ezren menekültek el Bangladesbe az ENSZ adatai szerint, tízezrek pedig a határon rekedtek.