szerző:
MTI

A tűz a Disney és a Warner Bros stúdióit is veszélyezteti. Los Angelesben több mint hétszáz házból költöztették ki eddig a lakókat, és hétfőn várhatóan hazarendelik a Texasban segítő tűzoltókat.

Los Angelesben valamint néhány nyugati parti szövetségi államban rendkívüli állapotot hirdettek a tűzvész miatt.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója azután hirdette ki vasárnap a rendkívüli állapotot Los Angelesre, hogy Eric Garcetti polgármester már szombaton bejelentette, hogy a város "története legsúlyosabb tűzvészével küszködik".

Vasárnap Los Angelesben és környékén több mint 200 ezer hektár állt lángokban, a város melletti dombokon egyszerre több mint száz helyen pusztítanak bozóttüzek. Los Angeles rendőrsége közölte: helyi idő szerint vasárnap estig több mint hétszáz házból kellett kiköltöztetni a lakókat, tűz fenyegeti a Burbankben lévő Disney-stúdiót és a Warner Bros nagy filmgyártó cég épületeit is.

Vasárnap több mint ötszáz tűzoltó próbálta meg felvenni a harcot a lángokkal, és a most még Texasban segítséget nyújtó, körülbelül száz Los Angeles-i tűzoltót is visszarendelik hétfőn.

A Yosemite Nemzeti Parkba vezető utak közül néhányat le kellett zárni, a park vezetősége arra figyelmeztette a látogatókat, hogy a tűz miatt "a látási viszonyok rosszak". A rendkívüli állapot kihirdetésével Los Angeles hozzájuthat állami és szövetségi segélyalapokhoz.

Nem csupán Los Angelesben és környékén pusztítanak a bozóttüzek, hanem több nyugati parti szövetségi államban is: így például Montanában és Oregonban egyes településeken szintén ki kellett költöztetni a lakosságot. A Kanadával határos északnyugati Washington államban ugyancsak rendkívüli állapotot hirdettek, több települést evakuálni kellett.