szerző:
MTI

Franciaországban az év eleje óta megtriplázódott az Albániába hazakísért menedékkérők száma, tavaly ugyanis a balkáni országból érkezettek közül adtak be a legtöbben menedékkérelmet – közölte a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII). Aki önként hazamegy, 300 eurót kap a francia hatóságoktól.

Január 1. és augusztus 31. között 787 albán állampolgár elfogadta, hogy a hivatal által kínált 300 eurós támogatásért cserébe önként hazatér a hazájába. Ez a szám 239 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. 

Albánia vezeti az önkéntes hazatérők listáját Afganisztán előtt, ahova 612-en tértek vissza az év első felében az OFII támogatásával. Ez 187 százalékkal több, mint tavaly. Számukra a visszailleszkedési támogatás elérheti a 2500 eurót is. 

A francia hatóságok próbálják népszerűsíteni az önkéntes hazatérés lehetőségét az elutasított menedékkérőknek, miután az sokkal kevesebbe kerül az államnak, mint egy kitoloncolás. 

Az év eleje óta az önkéntes hazatérők száma 40 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, és elérte a 4500-at – mondta Didier Leschi, az OFII igazgatója.

Tiranába legközelebb hétfőn indítanak Lyonból az önkéntes hazatérőknek egy repülőgépet, amellyel mintegy ötvenen, harminc felnőtt és húsz gyerek vállalta, hogy hazatér. A Le Figaro úgy tudja, hogy nyáron három ilyen járat is indult.

Az európai uniós csatlakozás jelöltjeként Albánia biztonságos országnak számít, ennek ellenére tavaly 7432 albán állampolgár adott be menedékkérelmet Franciaországban, ami kétszer annyi, mint az előző évben, 2017 első felében pedig már 4206 kérelem érkezett albán állampolgároktól.

Második helyen álltak 2016-ban az afgánok (3566), a haitiak (3227), a szudániak (2875) és a szíriaiak (2746) előtt.  

A balkáni ország állampolgárai 2010 óta vízum nélkül utazhatnak be Franciaországba, de a francia diplomácia kilátásba helyezte a vízumkötelezettség visszaállítását abban az esetben, ha a kedvezménnyel visszaélnek az albánok.

Július végén a tiranai kormány ígéretet tett arra, hogy három hónapon belül akciótervet mutat be, amellyel konkrét eredmények érhetők el az ilyenfajta migráció visszaszorítására.