Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy Floridában élő magyar mesélt nekünk arról, hogyan próbálják átvészelni az Irma hurrikánt. Jánosékhoz magyar idő szerint hajnalban érhet el Irma szeme, a vihar 8-10 órán át tombolhat.

„Be vagyunk deszkázva, vizünk, kajánk, napelemes töltőnk van” – így várja a 21 éve Floridában élő Pesti János Irmát. János Tampa mellett, Crystal Beachen él, egy kilométerre a parttól, vasárnap, magyar idő szerint este hétkor beszéltünk vele. Itt, a floridai félsziget nyugati felén úgy számolnak, ottani idő szerint hajnali egykor, közép-európai idő szerint reggel hét körül érkezik a hurrikán, amelyről azt mondják, Floridában minden idők legerősebb vihara lehet.

Az előrejelzések szerint Irma szeme telibe kaphatja Tampát, ilyesmire 1912 óta nem volt példa. Mivel a hurrikán nagyon nagy kiterjedésű és lassan halad, ez 8-10 órás intenzív vihart jelent majd 160-180 kilométeres széllel, és ennél is erősebb széllökésekkel, sőt, a tornádók keletkezésére is számítani lehet. „Ha egy kagyló repül 180-nal, az már olyan, mint egy rakéta” – mondja János, márpedig egy ilyen vihar sok kagylót mozgathat meg, és felkaphat mindent, ami az útjába akad.

 

Egy tampai iskola most evakuáltak menedékhelye
©

Az előrejelzések szerint Crystal Beachen 15-36 centi eső eshet, ennek a fele nagyjából az intenzív időszakban. Most egyelőre csak a nagyon sűrű eső érkezett meg, a szél pedig 30 km-es sebességgel fúj – meséli.

A környéken mindenhol kijárási tilalom van, van, ahol kötelezően ki is telepítették a lakosságot. A félsziget A-E között zónákra van felosztva, az A és a B zónákban mindenkit evakuáltak. Nem véletlenül, ha ugyanis dagálykor 8 láb, vagyis 2,4 méteres hullámok törnek be, akár az első emeletig érhet a víz.

©

Pinellas megyében, ahol János is él, nem ennyire rossz a helyzet: ez a D zóna. Tehát ők maradhattak, de sokan távoztak. A hidakat lezárták és az utak is kiürültek. A helyzet ugyanis itt sem veszélytelen, a partot szegélyező sok öbölből könnyen betörhet a víz a lakott területekre is.

Hogyan lehet készülni egy hurrikánra?

A teraszról lepakoltak mindent, a ház legtöbb ablakát és ajtaját is bedeszkázták – nekik még jutott a deszkából. Ezek ugyanis mostanra eltűntek az üzletekből, János azt meséli, a Facebookon már könyörögnek érte, 500 dollárt is kínáltak egy-egy lapért.

 

©

A hatóságok nem csak a deszkázást tanácsolták a helyieknek, de azt is, hogy a lakáson belül is tartsák csukva az ajtókat – így kisebb az esélye annak, hogy a légnyomás miatt elrepül a tető. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a légnyomás a hurrikán szeméhez közeledve csökken – ő is reménykedik abban, hogy a házukon levő zsindelytetőt nem viszi el a vihar. Azt mondja, nagyobb gond lehet a fémtetőkkel, hiszen azokat egyben kaphatja fel a szél.

Dél-Floridában a hírek szerint már több mint egymillió lakosnál nincs áram, és Tampánál is áramkimaradásokra számítanak. A nagy kérdés az – mondja János -, hogy ez órákig vagy napokig fog majd tartani. Ám nem csak viharra, áramkimaradásra, esőre és áradásra kell számítani, de arra is, hogy utána ellepik a moszkitók a környéket – teszi hozzá.

Nekem ez már a hatodik vihar, a hatodik hurrikánfélelem. Mindig kisebb volt a rombolás, mint amit a tévében mondtak, de tudod, hogy van ez.

Az ötös hurrikánskálán négyes kategóriájú Irma magyar idő szerint vasárnap délután érte el Florida déli csücskét, a Florida Keys-szigetcsoportot, innen a felhőtömeg 13 kilométeres óránkénti sebességgel halad a félsziget belseje felé.

 

Irma szombaton érte el Kubát
©

Az amerikai hurrikánközpont (NHC) a felhőfalban óránkéng 215 kilométeres szelet mért, a hurrikán átmérője meghaladja az ötszáz kilométert. Az államban több százezer embert evakuáltak, az átmeneti szállások megteltek. 6,3 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyja el otthonát.

Itt olvashatja cikkeinket az Irma hurrikánról.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!