szerző:
MTI

Az Európai Bizottság továbbra is úgy véli, hogy a lengyel bírósági törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal, és áttért a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára.

Az Európai Bizottság kedden úgy döntött, hogy újabb lépést tesz Lengyelországgal szemben az európai uniós kötelezettségszegési eljárásban: indokolással ellátott véleményt küldenek Varsónak a bíróságok szervezetéről szóló lengyel törvénnyel kapcsolatban – jelentette be az uniós végrehajtó testület.

Az Európai Bizottság fenntartja álláspontját, amely szerint a lengyel törvény nem egyeztethető össze az uniós joggal. Eltérő nyugdíjkorhatárt vezetnek be ugyanis a bíráknál is, ami a nőknél 60, a férfiaknál pedig 65 év, és ez nemi hovatartozás alapján történő megkülönböztetésnek minősül. Az pedig jogi aggályokat vet fel, hogy az igazságügyi miniszter mérlegelési jogkört kap a nyugdíjkorhatárt elért bírák megbízatásának meghosszabbítására, továbbá a bíróságok adminisztratív felügyeletével megbízott elnökeinek felmentésére, kinevezésére.

A bizottság véleménye szerint ezek a rendelkezések aláássák a lengyel bíróságok függetlenségét, és megsértik az Európai Unióról szóló szerződés vonatkozó bekezdéseit. Az új szabályok lehetőséget adnak ugyanis az igazságügyi miniszternek arra, hogy befolyást gyakoroljon az egyes bírákra, amikor azok az uniós jog alkalmazását érintő ügyekben járnak el.

A Európai Bizottság ezért döntött úgy, hogy áttér a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára.

A lengyel hatóságoknak egy hónapjuk van arra, hogy meghozzák azokat az intézkedéseket, amelyekkel a törvény megfelelne az indokolással ellátott véleménynek. Ha ezt nem teszik meg, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Az uniós biztosok testülete július végén határozott arról, hogy megindítja a kötelezettségszegési eljárást, amint hatályba lép a lengyel bíróságok szervezetéről szóló törvény.

A törvény július 28-i hatálybalépése után a bizottság felszólítólevelet küldött Varsónak, amelyben hivatalosan ismertette jogi aggályait. Ez volt az eljárás első lépése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Domány András Világ

Lengyelországban épp most bontják le a demokráciát

Szombatra virradó éjjel 2 órakor a lengyel szenátus megszavazta az igazságszolgáltatást átalakító harmadik törvényt, miközben az egész országban folytatódnak a tömegtüntetések. A többség még saját szenátoruk módosító indítványát is elvetette. Most már minden a köztársasági elnökön múlik, de aligha várható, hogy kozmetikainál jelentősebb változások történnének. Ezzel a bíráskodás függetlensége, amelyet pedig a lengyel alkotmány is rögzít, megszűnik.

Domány András Világ

Lengyelországban megszűnik a független bíráskodás

Szombatra virradó éjszaka a lengyel törvényhozás olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lényegében felszámolják a független igazságszolgáltatást. A jövő héten pedig a Legfelső Bíróságot készülnek megsemmisíteni. Mindez bizonyosan alkotmánysértő, de a már meghódított Alkotmánybíróságtól nem kell tartania a kormánypártnak.