szerző:
hvg.hu

Junesz Abujakub 14 embert ölt meg, amikor a Ramblán a tömegbe hajtott.

Újabb videót hozott nyilvánosságra Junesz Abujakubról, miután egy bérelt autóval a tömegbe hajtott Barcelona legnagyobb forgalmú sétálóutcáján, a Ramblán. A felvételt a Boqueria piac területén készítette egy nő, aki a támadás helyszíne felé sétált, miközben a szembejövőktől azt kérdezgette, mi történt.

Az egyik járókelő maga Abujakub volt, aki nyugodtan sétált át a piacon, és amikor a nő neki is feltette a kérdést, azt válaszolta, fogalma sincs.

A férfi később, hogy kocsit szerezzen a meneküléshez, halálra késelt egy autóst, holttestét pedig a hátsó ülésre rakta.

A rendőrök négy nappal később találtak rá nagyjából 50 kilométerre Bacelonától, Sant Sadurninál. A helyiek jelezték a hatóságoknak, hogy egy gyanús alakot láttak arrafelé. A terrorista addigra ruhát váltott, és egy hamis robbanómellény is volt rajta. Az egyenruhások lelőtték.

Később kiderült, hogy az összesen 12 fős terrorista sejt, amelynek Abujakub is tagja volt, a barcelonai és a másnapi cambrilsi tömeges gázolás mellett sokkal nagyobb szabású, robbantásos terrorcselekményeket is tervezett, egyebek mellett a barcelonai Sagrada Família katedrális ellen.

A templomból és környékéről kedd este a katalán rendőrség evakuálta az embereket, mert fülest kapott, hogy egy közeli parkolóban robbanóanyaggal megrakott furgon áll. A hatóság nem sokkal később bejelentette, hogy téves volt a riasztás.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!