szerző:
MTI

Korábbi tervei ellenére nem vesz rész az ENSZ-közgyűlés ülésszakán a jövő héten Aung Szan Szú Kji mianmari vezető – jelentette be szerdán egy kormányszóvivő. Egyre hevesebb bírálatok érik a buddhista többségű délkelet-ázsiai országot a rohingya muszlim kisebbség elleni erőszakos cselekmények miatt.

Mintegy 350 ezer rohingya menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg tisztogatási műveletbe kezdett, hogy megtorolja a rohingya muszlim szélsőségesek támadásait rendőrőrsök és egy katonai laktanya ellen az északnyugat-mianmari Arakánban. A rajtaütések után fegyveres összecsapások törtek ki.

Az elnöki hivatal szóvivője szerdán közölte, Aung Szan Szú Kji kihagyja az ENSZ-közgyűlés ülésszakát, hogy belpolitikai biztonsági kérdésekkel foglalkozzon. Hozzátette, hogy Htin Kiav mianmari államfőt kórházban kezelik, így a világszervezet munkájában az alelnök, Henry Van Ti Hjü vesz majd részt.

Az emberi jogok védelmében folytatott tevékenységéért 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung Szan Szú Kji jelenleg állami tanácsadóként gyakorlatilag a miniszterelnöki hatásköröket tartja a kezében.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy elsősorban az Arakán szövetségi államban elkövetett terrorista támadások miatt nem vehet részt a közgyűlésen Aung Szan Szú Kji.

"Az állami tanácsadó arra összpontosít, hogy lecsendesítse az ott kialakult helyzetet". A második ok, hogy egyesek lázadásokat szítanak számos területen. "Arra törekszünk, hogy gondoskodjunk a biztonságról sok más helyen" – mondta. A harmadik ok, hogy készülő terrortámadásokról hallani, és "megpróbálunk felkészülni ezekre a helyzetekre" – tette hozzá.

A rohingyák a világ egyik legüldözöttebb kisebbségének számítanak. A kilencven százalékban buddhista többségű Mianmarban a rohingyákat Bangladesből származó illegális, hontalan bevándorlóknak tekintik, bár közülük sokaknak már a felmenőik is Mianmarban éltek.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén azt mondta, számos jelentés és műholdfelvétel tanúskodik arról, hogy a biztonsági erők és a helyi milíciák rohingya falvakat égettek fel, de önkényes gyilkosságokról és a menekülő civilek lövetéséről is érkeztek beszámolók.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!