szerző:
MTI

Korábbi tervei ellenére nem vesz rész az ENSZ-közgyűlés ülésszakán a jövő héten Aung Szan Szú Kji mianmari vezető – jelentette be szerdán egy kormányszóvivő. Egyre hevesebb bírálatok érik a buddhista többségű délkelet-ázsiai országot a rohingya muszlim kisebbség elleni erőszakos cselekmények miatt.

Mintegy 350 ezer rohingya menekült el Mianmarból az elmúlt három hétben a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg tisztogatási műveletbe kezdett, hogy megtorolja a rohingya muszlim szélsőségesek támadásait rendőrőrsök és egy katonai laktanya ellen az északnyugat-mianmari Arakánban. A rajtaütések után fegyveres összecsapások törtek ki.

Az elnöki hivatal szóvivője szerdán közölte, Aung Szan Szú Kji kihagyja az ENSZ-közgyűlés ülésszakát, hogy belpolitikai biztonsági kérdésekkel foglalkozzon. Hozzátette, hogy Htin Kiav mianmari államfőt kórházban kezelik, így a világszervezet munkájában az alelnök, Henry Van Ti Hjü vesz majd részt.

Az emberi jogok védelmében folytatott tevékenységéért 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung Szan Szú Kji jelenleg állami tanácsadóként gyakorlatilag a miniszterelnöki hatásköröket tartja a kezében.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy elsősorban az Arakán szövetségi államban elkövetett terrorista támadások miatt nem vehet részt a közgyűlésen Aung Szan Szú Kji.

"Az állami tanácsadó arra összpontosít, hogy lecsendesítse az ott kialakult helyzetet". A második ok, hogy egyesek lázadásokat szítanak számos területen. "Arra törekszünk, hogy gondoskodjunk a biztonságról sok más helyen" – mondta. A harmadik ok, hogy készülő terrortámadásokról hallani, és "megpróbálunk felkészülni ezekre a helyzetekre" – tette hozzá.

A rohingyák a világ egyik legüldözöttebb kisebbségének számítanak. A kilencven százalékban buddhista többségű Mianmarban a rohingyákat Bangladesből származó illegális, hontalan bevándorlóknak tekintik, bár közülük sokaknak már a felmenőik is Mianmarban éltek.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén azt mondta, számos jelentés és műholdfelvétel tanúskodik arról, hogy a biztonsági erők és a helyi milíciák rohingya falvakat égettek fel, de önkényes gyilkosságokról és a menekülő civilek lövetéséről is érkeztek beszámolók.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!