szerző:
hvg.hu/MTI

Ami az MTVA-nak zsinórmérték, az FBI szerint orosz manipuláció.

Bár a magyar közmédia még mindig szívesen használja forrásként, vagy fordít le szó szerinti véleménycikkeket, a Los Angeles Times információi szerint az FBI nyomozni kezdett az orosz RT és SputnikNews médiumok után. A nyomozók azt vizsgálják, hogy a külföldi érdekeket képviselő lobbistákra vonatkozó amerikai törvény értelmében be kell-e jegyeztetni a két szervezetet külföldi ügynökként – az erről szóló törvény, a FARA, a kormány érvelésében is többször visszaköszönt a civiltörvény-ügyben.

Az amerikai hírszerzés szerint egy januári jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az RT és a Sputnik a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során egy sokoldalú orosz titkosszolgálati művelet részei voltak, amelynek célja a demokrácia lejáratása és Trump győzelmének elősegítése volt.

Az FBI ügynökei a múlt hónapban két órán át faggatták Andrew Feinberget, a SputnikNews egykori fehér házi tudósítóját az orosz kormány befolyásáról. A volt tudósító elmondta, hogy a Sputnikkal fenntartott öt hónapos munkaviszonya alatt szerkesztőit csaknem kizárólag olyan történetek érdekelték, amelyekben a politikai összeesküvés játszotta a főszerepet. A rovatvezetők nem rejtették véka alá, hogy Moszkvából kapják az utasításokat.

Az RT már megkapta a felszólítást, hogy regisztráljon, még nem döntött.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!