szerző:
MTI

Hárman a helyszínen, öten kórházba szállításuk után hunytak el, így összesen már nyolc – 71 és 99 év közötti nő és férfi – áldozata van az áramkimaradásnak.

A hollywoodi kisvárosban lévő idősotthon vezetősége és az otthont működtető rehabilitációs központ szerdán délután közölte, hogy a halálesetek oka minden bizonnyal a hőség és a légkondicionálás hiánya volt. Florida déli és part menti vidékein ugyanis az Irma hurrikán miatt nincs áramszolgáltatás, és szerte az államban több mint ötmillió házban.

Az idős emberek kiköltöztetését a katlanná vált otthonból helyi idő szerint szerdán délutánra befejezték. Az ügyben bűnügyi nyomozás indult.

Rick Scott kormányzó a tragédia hátterének teljes feltárását követeli, és szükség esetén a büntetőjogi felelősségre vonást is, egyúttal elrendelte valamennyi idősotthon és elfekvő intézet felülvizsgálatát, és a rossz állapotban lévő idősek azonnali kezelését, illetve elszállítását.

Közben a Miami Herald című lap megírta, hogy a hollywoodi idősotthonban egyetlen generátor működtetésére volt lehetőség, ezt azonban arra használták fel, hogy meleg ételt készítsenek az időseknek.

Floridában csaknem 700 idősotthont működtetnek, ezekben 73 ezren élnek. Az államban azonban egyre nő azoknak az idős embereknek a száma, akik nem otthonban élnek, hanem nyugdíjas éveikre családjukkal, vagy egyedül telepszenek le Floridában. A többnyire napsütéses, kellemes klímájú és alacsony megélhetési költségeket biztosító déli szövetségi államban összesen 3,6 millió idős ember él.