szerző:
hvg.hu

„Lefejező egység” segítségével mosná el az észak-koreai diktatúra vezetőit Dél-Korea. Ezen állítólag nem feltétlenül szó szerint Kim Dzsong Un lefejezését kell érteni, de az biztos, hogy a déliek ezzel is nagyon kemény üzenetet akarnak küldeni északra.

Legutóbbi hidrogénbomba-tesztjével Észak-Korea minden eddiginél nagyobb felháborodást váltott ki, és újabb ENSZ-szankciókat gyűjtött be, amelyekért üzent néhány kéretlen mondatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa mellett Japánnak valamint az Egyesült Államoknak is.

A kommunista diktatúra egyik közvetlen szomszédja, Dél-Korea pedig a híresztelések szerint újra azért szervezkedik, hogy likvidálják valahogy Észak-Korea vezetőjét, Kim Dzsong Unt.

A The Independent szerint Dél-Korea utoljára a hatvanas években próbálta meg eltenni láb alól Észak-Korea akkori vezetőjét, Kim Ir Szent azután, hogy észak-koreai kommandósok megpróbáltak behatolni a szöuli elnöki palotába és megölni Pak Csong Hi elnököt.

Állítólag börtönökből és az utcákról összeszedett embereket képeztek volna ki arra, hogy szivárogjanak be Észak-Koreába és vágják el Kim Ir Szen torkát. Az akció azonban dugába dőlt, a titkos misszióra összeszedett emberek fellázadtak és megölték a kiképzőiket. A dél-koreai kormány pedig évtizedekig titkolta a kínos kudarcot.

Észak-Korea legutóbbi hidrogénbomba-kísérlete után Dél-Korea védelmi minisztere képviselőknek azt mondta, hogy év végéig felállítanának egy „lefejező egységet”, amely levezényelne egy éjszakai, észak-koreai inváziót. Átalakított helikopterek és teherszállító repülőgépek segítségével hajtanák végre az akciót, célja pedig Kim Dzsong Un likvidálása lenne.

Vagyis a kifejezés hallatán nem feltétlenül a diktátor szó szerinti lefejezésére kell gondolni, inkább arra, hogy Dél-Korea egyértelműen fenyegető üzenetet akar küldeni Észak-Koreának. Alapvetően ritkaságnak számít, ha egy ország bejelenti, hogy egy másik állam vezetőjének meggyilkolására készül, de Dél-Korea elszánt, és szeretné nyomás alatt tartani Észak-Koreát így is.

Nem mondtak le arról sem, hogy tárgyalás útján rendezzék valahogy a két ország konfliktusát. Az ugyanakkor továbbra is éghető kérdés, hogyan tud egy ország nukleáris fegyverek nélkül megállítani egy olyan diktátort, akinek viszont van valószínűleg ilyen arzenálja.

Az továbbra sem tiszta, hogy Dél-Korea és legfontosabb szövetségese, az Egyesült Államok valóban arra készül-e, hogy megöljék Kim Dzsong Unt vagy inkább el akarják űzni a hatalomból őt és fő embereit, még azelőtt, hogy végre tudnának hajtani egy nukleáris támadást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!