szerző:
hvg.hu

Különleges akciócsoportot szervezne Dél-Korea az észak-koreai rezsim ellen.

Év végéig felállhat az a "lefejező egység" a dél-koreai hadsereg különleges egyégén belül, amely az észak-koreai rezsimet cálozná meg - jelentette be a szöuli törvényhozók előtt Phenjan legutóbbi kísérleti nukleáris robbantása után Szong Jung-mu védelmi miniszter a New York Times szerint.

A lefejezést nem szó szerint kell érteni, az elnevezés az észak-koreai vezetés lefejezésére utal, nem a phenjani vezetőket akarják kivégezni.

Mindenesetre baljós üzenetet küldhet ez Kim Dzsongunnak, a Kedves Vezető fiának - és a New York Times szerint éppen ezért is jelentették be a különleges egység tervét, amelyet más kormányok titokban tartanának.

A tervezett csoport speciálisan felszerelt helikopterekkel át is lépheti az észak-koreai határt és éjszaka felderítő gépeket küldhet be Észak-Koreába - tette hozzá a lap.

Kérdés azonban, mennyire ijesztheti meg Kiméket a déliek akciócsoportja.

"A legjobb eszközünk az elrettentésre - a saját atomfegyverek mellett - az lehet, ha Kim Dzsongunt félelemben tartjuk az életéért" - idézte a lap Sin Von-szik nyugalmazott tábornokot, a dél-koreai hadsereg korábbi fő stratégáját.