szerző:
MTI / hvg.hu

Legalább 248 ember meghalt Mexikóban, amikor 7,1-es erejű földrengés rázta meg az országot. A fővárosban több tucat épület, köztük egy iskola, egy gyár és egy szupermarket is romba dőlt. A katasztrófa sújtotta térségben több millió háztartás maradt áram nélkül.

 A polgári védelem hivatalos adatai szerint Morelosban már 72, Puebla államban 43, Mexikóvárosban 117, Mexikó államban 12, Guerreróban 3, Oaxacában pedig egy ember életét követelte a természeti katasztrófa.A mexikói elnök, Enrique Pena Nieto szerint a halálos áldozatok közül húsznál is több gyerek, harmincat pedig továbbra is keresnek egy iskola romjai között.

Miguel Ángel Mancera mexikóvárosi polgármester arról számolt be, hogy a fővárosban több tucat épület, köztük több toronyház omlott le vagy rongálódott meg súlyosan. Gázszivárgás és tűz is volt többfelé. Egy gyár, egy szupermarket és egy óvodát magába foglaló iskolaépület is üsszeomlott.

A Televisa tévécsatorna híradása szerint az iskola romjai alól eddig nyolc gyermek és egy tanító holttestét emelték ki. Tizenegy gyermeket keresnek még.

Enrique Pena Nieto elnök összehívta az országos válságtanácsot.

A rengés okozta károk miatt két börtönt és egy kórházat ki kellett üríteni. A főváros nemzetközi repülőterét lezárták.

©

A CFE áramszolgáltató cég közlése szerint a károk miatt 3,8 millió fogyasztójuk maradt áram nélkül.

Mexikót egy hónapon belül másodszorra rázta meg nagy erejű földrengés. Szeptember 7-én az ország déli részén legalább 98 ember halálát okozta az akkori földmozgás.

A keddi rengés epicentruma a Puebla szövetségi állambeli Raboso település közelében volt, a fővárostól körülbelül 120 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben – közölte az amerikai földtani intézet.

©

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren együttérzéséről biztosította Mexikóváros népét, és segítséget ajánlott.

Mexikóváros a föld egyik legnépesebb metropolisza, amelynek az elővárosokkal együtt körülbelül 20 millió lakosa van.

A keddi földmozgás napra pontosan 32 évvel az 1985-ös nagy mexikóvárosi földrengés után történt, az akkori 8-as erősségű rengésben körülbelül tízezren haltak meg.

Az évfordulón a Reuters hírügynökség jelentése szerint mexikóiak ezrei vettek éppen részt a minden év szeptember 19-én szokásos katasztrófa-elhárítási gyakorlatokon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!