szerző:
MTI

A katolikus egyházfő elismerte: nem működik az a gyakorlat, hogy más egyházmegyébe helyeznek át pedofíliával vádolt papokat. Ferenc pápa megígérte azt is, hogy soha többé nem ad kegyelmet egyetlen pedofil papnak sem.

Az egyház késve lépett fel a gyermekeken elkövetett szexuális visszaélésekkel szemben, amelyeket papok követtek el – erről beszélt csütörtökön Ferenc pápa, amikor fogadta a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságot a Vatikánban. A katolikus egyházfő gyorsabb és szigorúbb eljárásra sürgette az egyházi hatóságokat.

A pápa szerint az a korábbi gyakorlat, hogy a pedofíliával vádolt papokat más egyházmegyébe helyezték át, hozzájárult "a lelkiismeretek altatásához, és amikor a probléma tudatosítása késik, a megoldás is késik. A szexuális visszaélések botránya borzasztó romlás az egész emberiség számára, sebezhető gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket sújt minden országban, minden társadalomban. Az egyház számára nagyon fájdalmas tapasztalat volt ez. Szégyent érzünk a felszentelt pásztorok által elkövetett visszaélések miatt."

A pápa a kiskorúak védelmében 2014-ben felállított pápai bizottságot fogadta. Bejelentette: úgy döntött, hogy a pedofília-ügyek továbbra is a Hittani Kongregáció hatáskörében maradnak, és nem kerülnek át szentszéki bírósági szervekhez. Ezt azzal magyarázta, hogy "egyesekben még mindig nem tudatosodott, mekkora problémáról van szó, ezért jobb, ha a Hittani Kongregációnál marad."

A pápa elismerte, hogy a szexuális visszaélések ügyei felgyülemlettek, és több eset régóta kivizsgálásra, ítéletre vár. A gyorsabb eljárás érdekében az ügyek osztályozását szorgalmazta. Ezen kívül javasolta, hogy a Charles Scicluna érsek, a szentszék ügyésze vezette vizsgálati és jogászi munkát a helyi egyházmegyék püspökei is segítsék.

Ferenc pápa közölte: "ha kiskorúakról van szó, elég egyetlen bizonyított visszaélés a fellebbezés nélküli ítéletre". Megjegyezte, hogy az elítélt a pápához fordulhat kegyelemért, de ő ezt nem fogja aláírni. "Ezt a hibát nem követem el többé" – mondta a pápa, aki pápasága elején megkegyelmezett egy olasz papnak, aki utána ismét visszaélést követett el. "Csúnya betegség ez, ki kell irtani" – mondta Ferenc pápa a pedofíliáról.

A kiskorúak védelmében felállított bizottságot Sean Patrick O'Malley bíboros vezeti. A bizottság tagjai között volt két áldozat is, az ír Marie Collins és a brit Peter Saunders, akik gyermekkorukban szenvedtek el erőszakot papoktól. Saunders 2016 februárjában, Collins idén márciusban távozott, a bizottság munkáját hatástalannak nevezték.

A Vatikán legutóbbi adatai szerint szexuális visszaélés elkövetése miatt 2004 és 2013 között 900 pap veszítette el egyházi státusát. Ugyanebben az időszakban évente 600 pedofíliafeljelentés érkezett a Vatikánba, többségük évekkel vagy évtizedekkel korábban elkövetett esetekre vonatkozik.