szerző:
Gergely Márton
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mit jelent az alternatíva, amelynek ígéretével vasárnap egy populista párt fog bejutni a német parlamentbe? Erre a politikai lövészárkokból könnyebb válaszolni, mint külső megfigyelőként. A hvg.hu kiküldött tudósítója egész nap üldözte az AfD-t, és megtalálta aktivistáit a külvárosi panelek lábánál, valamint a rohamrendőrökkel biztosított főpályaudvar előtt.

Az AfD, vagyis az Alternatíva Németországnak a vasárnapi választások fantomja. Senki sem biztos abban, hogy a közvélemény-kutatók mérései pontosak-e velük kapcsolatban. Elhallgatnák az emberek, hogy rájuk szavaznak? Vagy ellenkezőleg, eltúlzott a félelem tőlük?

Plakátok a rendőröktől biztosított AfD-rendezvény helyszínén, a főpályaudvarnál
©

Berlinben járva hamar kiderül, nem csak politikai bázisuk rejtélyes, de a pártot is nehéz megtalálni. Pedig vasárnap este – ennyi szinte teljes bizonyossággal kimondható – az AfD parlamenti párt lesz. A második világháború óta a kereszténydemokrata CDU-CSU kettőstől  jobbra először lesz politikai formáció a törvényhozás alsó házában. Nevezhetjük őket populistának, nacionalistának, szélsőjobboldalinak. A spektrum túloldaláról egyenesen azt kiabálják feléjük, hogy rasszisták, antiszemiták, a demokrácia sírásói.

A központtól távolodva előbújnak a plakátok

A német főváros menő negyedeiben nincsen esélyük, plakátjuk sincsen, nem maradnának érintetlenek egy óráig sem. Standdal sem nagyon próbálkoznak, nem teszik ki aktivistáikat az utcai szidalmazásnak. Ki kell menni a belvárosból bő tíz kilométerre, hogy nyomukra bukkanjunk. Marzahn felé a széles sugárúton hamar elkopnak a polgári házak, átveszik a helyüket a 15-20 emelet magas panelszörnyek. Előbb az utca közepén álló villanyoszlopokon lehet felfedezni az AfD hirdetéseit.

  • Burka helyett mi bikinikre gerjedünk.
  • Burka helyett burgundit.
  • Új németek? Csinálunk mi magunknak.
  • Több bátorságot németnek lenni.
  • Merd megtenni, Németország!

Ezek a főbb üzenetek a plakátokon. Ahol pedig ismetetlenek mégis megrongálták azokat, az AfD aktivistái felülragasztják a grafitit a szöveggel:

Akinek nincsenek érvei, plakátokat rongál.

Csendben megjegyezném: a szexista üzenet vagy az alkoholfogyasztás ösztönzése messze áll a politikai érveléstől. És bár a rongálók elleni védekezés ötletes, mutatja a párt egyik fő gyengeségét. Rendkívül sértődékenyek. A maguk részéről provokálnak, de amikor őket provokálná valaki, rögtön sértetten hivatkoznak a demokrácia végére. Angela Merkel plakátjai errefelé kivétel nélkül össze vannak mázolva. Ferkel (=kis disznó) takarodjon – írták sokra.

A keleti kapuban próbálják hozni a 20 százalék fölötti eredményt

Björn Höcke 180 fokos fordulatot követel a világháborúra emlékezve
©

A kies panelházak között egyetlen helyen próbálkoznak utcai meggyőzéssel az AfD aktivistái. Az East Gate (Keleti Kapu) bevásárlóközpont hátsó kijáratánál, ahol a Havanna lakótelephez hasonló körlet kezdődik. Egy-két döneres van itt is, odébb vietnami boltos, egyébként az emberek döntő többsége német. A pedáns rend sem feledteti azonban a kilátástalanságot, hamar megöregedett arcok jönnek szembe.

A kék mellénnyel magát megkülönböztető AfD-aktivista azt mondja, itt nem kell félniük, az emberek nyitottak. Standjuk ugyanakkor itt sincs. Egyébként sokkal több témájuk van, mint a menekültválság, de hát mégis az érdekli a legtöbb választót errefelé. Azt mondja, a metrón és az S-Bahn szerelvényein (kvázi HÉV) mindenki látja a változást, elért a válság Marzahnig. Bízik benne, hogy a közvélemény-kutatók politikai elfogultságból ismét alulmérik őket, és akkor 12 százalék fölött végeznek vasárnap. Ehhez az ő kerülete biztos hozzátesz. A legutóbbi berlini tartományi választásokon itt volt a legerősebb az AfD húsz százalék fölötti szavazataránnyal.

Azóta is blokkolnak minket a kerületi városházán, trükköznek a pártállamban edzett káderek, hogy ne kapjunk szót

– mondja az aktivista. És akkor ő még örülhet, korábban olyan negyedben lakott, ahol nem is nagyon fedhette fel politikai nézeteit.

Egy AfD aktivista régi német márkával a hajtókáján
©

Ekkor fut be a két napja várt üzenet. Az AfD ideológiáját segítő egyik intézet vezetője, akit régi ismeretség okán kértem, hogy segítsen találni egy utcai rendezvényt a párt részéről, megüzeni: délután 2-ig a főpályaudvar oldalában kampányolnak az „alternatívát kínálók”. Eddig tartott eseményt találni, mert az AfD ritkán merészkedik az emberek közé, inkább vezető politikusai provokációjából él. Az ismerősöm sem nagyon hagyja el otthonát, a sajtó támadásaitól tart. Ez is állandó panasza a szélsőjobbnak: a média egy emberként támadja őket.

Levegőnek nézve, megvetve, ördögként lefestve

Angela Merkel vezetésével a CDU irányvonala az, hogy semmibe veszik a tőlük jobbra álló ellenfelet. Nagyon nem is ígérgetnek rá az AfD-re. Persze, a konzervatívok is biztonságot ajánlanak Németországnak, de náluk a legfontosabb üzenet a kancellár személye. A CDU testvérpártja, a bajor CSU próbálkozott offenzíven hozzáállni a populista kihíváshoz, átvették témáikat, igyekeztek maximális szigort mutatni a migrációval szemben, és például védték a magyar kormányfőt Berlinnel szemben akkor is, amikor pénzt követelt a magyar határkerítésre. Vasárnap elég pontos képet kapunk, mennyire sikerült a bajor módszerrel kifogni a szelet az AfD vitorlájából (ennek technikai oka, hogy a konzervatív testvérek közül a déli tartományban csak a CSU indul, mindenütt máshol csak a CDU).

Az AfD elleni harcot a baloldali pártok vezették önérdekből is. Ebben támogatást kaptak a sajtótól, a szerkesztőségek igyekeztek feltárni az AfD hátterét, felkapni botrányaikat és botlásaikat. A főpályaudvarnál megszólított aktivista is ezzel kezd. A média torzítja szerinte csak el, hogy ez a párt mindössze a menekültválságról szólna. Az nem létezhet, hogy egy életet tisztességesen ledolgozó német nyugdíjas üres üvegek gyűjtésével és visszavitelével kénytelen kiegészíteni havi bevételeit – mondja. Erről nem beszélnek szerinte a pártok, mindig csak a holokausztról.

Azért az AfD politikusai sokat tettek, hogy az 1920-as és '30-as évek párhuzama megálljon. Tálcán szolgáltatták az okot arra, hogy Martin Schulz pénteken egy 95 éves ausztriai zsidó politikussal együtt kampányoljon az AfD ellen.

  • A hatmillió meggyilkolt európai zsidó berlini emlékművét szégyenletesnek nevezte Björn Höcke, a párt egyik leghíresebb kelet-német politikusa, tartományi vezetője.
  • A német emlékezetpolitika 180 fokos fordulatát követelte, ami logikusan csak Hitler dicséretét jelentené.
  • A németeknek büszkének kell lenniük a két világháborúban harcolt katonáikra, mondta a minap Alexander Gauland, az AfD társ-listavezetője.
  • A török származású szociáldemokrata államtitkárt, Aydan Özoğuzt Anatóliában kéne eltakarítani, mondta Gauland a nácik faji őrületének szóhasználatával élve.

Az aktivista a felsorolásra rázza a fejét. Inkább nem mondana semmit. Beatrix von Storch ugyanitt azt mondta a hvg.hu kérdésére, hogy ezen mondatok egy része „nem segített”. Az aktivista abban viszont biztos, hogy a menekültkérdésben kell / kellett a provokáció. Így lehet csak kiegyenlíteni a terepet, amelyen küzdeniük kell. Velük senki sem fair, pedig ők nem a muzulmánok ellen vannak, hanem az olyanok ellen, akik az iszlám tanításait a német alaptörvény felé emelik.

Alice Weidel és Alexander Gauland, az AfD listavezetői
©

 Az AfD követel, Merkel már rég szállított

Miközben beszél, a főpályaudvar előtti tér másik oldalán afgánok és támogatóik tiltakoznak a Kabulba történő kitoloncolások ellen. A Merkel féle befogadó politikát már másfél éve leváltotta a szigor. Nem csak az EU–török-megállapodással igyekeznek elfojtani a migrációs nyomást, hanem háborús övezetekbe is visszaszállítanak embereket. Afganisztánban állítólag sok olyan terület van, ahol béke honol – biztosítja a közvéleményt a CDU.

Az AfD számára ilyen körülmények között a maximális szigor követelése marad. Beatrix von Storch – aki a minap Orbánnal szelfizett rajongóként az Európai Parlamentben – a főpályaudvar előtt a hvg.hu-nak elmondta: azt követelik, hogy a muzulmánok utcára vonulva tiltakozzanak a nevükben elkövetett terror ellen. A párt honlapján a szavazók 79 százaléka mondja azt, hogy minden muzulmánnak „részfelelőssége van az iszlám vadhajtásai miatt”, ha nem tiltakozik ellene hangosan.

Von Storch a főpályaudvarnál

Sok polgárral a főpályaudvarnál sem tud találkozni a tucatnyi aktivista. A politikusokat testőrök védik, a téren több rohamkocsival vonult fel a rendőrség. Kora délután vége is a rendezvénynek. Az AfD visszavonul. Tudják a központban, hogy a német pártok demokratikus konszenzusa ellen csak az ő támogatásukkal lehet tiltakozni. Nem annyira fontos, mit mondanak, elég az, hogy velük le lehet vezetni a gőzt, be lehet mosni Merkelnek. Hogy innen hogyan lehet építkezni, kérdéses, de most egy cél van: a parlamentbe bejutni.

Pár száz ember vonult az utcára ellenük, de a harc még jön

Wir schaffen das – mondhatják magukban kaján mosollyal Merkel elhíresült mondatát. Megbirkóznak a küszöbbel. Hogy Németország a kancellár ígéretének megfelelően megbirkózik-e a menekültválsággal, még egyáltalán nem biztos.

Szombat este Berlin központjában az antifa pár száz aktivistája tüntet az AfD ellen. De kire szavaznak, hogy megakadályozzák – kérdezek többeket, de vonogatják a vállukat. Voksolni azt kell, mondják. Majd valamelyikre csak behúzzák az ikszet, felelik, közben azt kiabálják, hogy

a rasszizmus nem alternatíva.

Németország – ahogy az a tüntetés méretén is látható – beárazta, hogy vasárnap a Bundestagba bejut az AfD populista párt. Még nem tudják, hogy mi vár rájuk. Valószínűleg az AfD politikusai sem. A kíméletlen harc onnantól megjelenik a parlamenti vitában is, és mindkét oldalról szintet fog lépni. Ennyi biztos.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!