szerző:
MTI

Folytatódott az üzengetés Észak-Korea és az Egyesült Államok között, most az észak-koreai külügyminiszter szónokolt az ENSZ-ben New Yorkban.

Észak-Korea már csak néhány lépésre van attól, hogy atomhatalommá váljon – ezt állította Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés általános vitáján szombaton, New Yorkban.

Szerint a phenjani rezsim végső célja, hogy hatalmi egyensúlyra lépjen az Egyesült Államokkal. Kilátástalan abban reménykedni, hogy Észak-Korea egy hajszálnyit is változtat álláspontján a szigorúbb szankciók következtében – tette hozzá.

Ri Jong Ho úgy fogalmazott: Donald Trump amerikai elnök ENSZ-ben mondott beszéde után, amelyben rakétás embernek nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, "elkerülhetetlenné vált, hogy rakétáik meglátogassák az Egyesült Államok teljes szárazföldi területét".

Ri Jong Ho Trumpot értelmi fogyatékos és nagyzási hóbortban szenvedő emberként jellemezte. "Csak Trump van öngyilkos küldetésben" – mondta arra válaszolva, hogy az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésben pontosan ugyanezt állította Kim Dzsong Unról.

Az észak-koreai külügyminiszter felszólalása előtt az amerikai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az amerikai légierő B-1B típusú hadászati nehézbombázói harci repülőgépek kíséretében szombaton az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe repültek. Ez egy erődemonstráció volt, amellyel meg akarták mutatni, milyen eszközök állnak az amerikai elnök rendelkezésére egy katonai műveletben.