szerző:
Gergely Márton

A kancellár ugyan megőrzi pozícióját, ám támogatottsága erősen csökkent. A szociáldemokraták történelmi mélyponton, és az újabb nagykoalícióból sem kérnek, ellenzékbe vonulnak. A populista AfD viszont örülhet, valószínűleg a harmadik legerősebb pártként végeznek a mostani választáson. Kövesse velünk a német választásokat percről percre tudósításunkban!

1 2
Sorrend megfordítása

Az osztrák külügyminiszter bőbeszédűbb volt Orbánnál

Alig meglepőnek nevezte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője a németországi választások eredményét. "Kevésbé meglepő számomra az eredmény. Németországban sok az elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával" - olvasható Kurz közleményében. Szerinte erre vezethető vissza a német parlamentbe bevonuló jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödése. "A migrációs válságot több európai politikus és  párt is nem vette elég komolyan" - tette hozzá.

Merkel nem látja teljesen veszett ügynek a nagykoalíciót

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot - jelezte Angela Merkel kancellár a  a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán. Utalt rá, matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is van többség az új Bundestagban. A számok azt mutatják, hogy "nincs leváltott nagykoalíció". Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést "holnap újra meg lehet beszélni". Kiemelte, hogy a mostani "viharos időkben" minden pártnak felelősen kell politizálnia.

Szűkszavú kétnyelvű gratuláció Orbán Viktor Facebook oldalán

A kormányfő a saját közösségi oldalán tette közzé tömör üzenetét a német választások után.

Budapest gratulál // Budapest gratuliert!

Ennyi. Nem több.

Martin Schulz Merkelt hibáztatja az AfD előretörése miatt

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.Hangsúlyozta: Merkel - az eddigi koalíciós társ, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője - "rendszerszerűen megtagadta" a vitát a "demokratikus baloldal és a demokratikus jobboldal" között, és ezzel "vákuum" keletkezett, amelybe benyomult az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt. A CDU/CSU-nak nagy felelőssége van az AfD megjelenésében, és támogatottságának visszaesése "megérdemelt vereség" - mondta Martin Schulz. Az SPD feladata most az, hogy ellenzékben "stabilizálja a demokráciát", és "erős bástyát" alkosson a "demokrácia ellenségeivel", az AfD-vel szemben.

A CSU minisztere elhamarkodottnak tartja a nagykoalíció felrúgását

Elhamarkodott a német szociáldemokraták (SPD) döntése, hogy  elhagyják a nagykoalíciót és ellenzékbe vonulnak - közölte Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter."Mindannyian felelősséggel tartozunk ezért az országért, így a szociáldemokraták is" - hangsúlyozta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

©

A szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt, ezt figyelembe véve, a jelenlegi exit poll adatok ismeretében a választásokon legtöbb szavazatot nyert CDU/CSU pártszövetség a Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel tudná megszerezni a kormányalakításhoz szükséges többséget. A CSU-nak kételyei vannak az új koalíciós politika esélyeivel kapcsolatban..

Dobrindt az eddigi kormánypártokra nézve keserű választási eredményekről beszélt. A CSU számára ez azt jelenti - mondta - , hogy programját, mindenekelőtt a migrációs- és menekültügyi politikát illetően a küszöbön álló koalíciós tárgyalásokon még erőteljesebben képviselnie kell.   A CDU/CSU-tól jobbra álló erőket közömbösíteni kell  - tette hozzá.

A Zöldek és az FDP is nyitott a koalíciós tárgyalásokra

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal.

Az eddig ellenzéki Zöldek egyik csúcsjelöltje szerint pártja "nem lesz egyszerű partner" egy esetleges, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett új koalíció kormányalakítási tárgyalásain, és "nehéz megbeszélésekre" számítanak. Katrin Göring-Eckardt elmondta: a Zöldek minden párttal hajlandók tárgyalni az Alternatíva Németországnak (AfD) kivételével. Az exit poll eredményei szerint a Zöldek a szavazatok 9,2-9,4 százalékát szerezhették meg, támogatottságuk 2013-ban még csak 8,4 százalék volt.

Christian Lindner, a négyéves szünet után a Bundestagba ismét visszatérő piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt vezetője jelezte: pártja nyitott a koalíciós tárgyalásokra az Angela Merkel vezette konzervatívokkal, de úgy vélik, "kurzusváltásra van szükség".  Lindner óriási sikernek nevezte, hogy a liberálisok visszatérhetnek a törvényhozásba. Ehhez egyébként a Magyar Liberális Párt is gratulált.

Az MSZP Merkelnek a győzelemhez, az SPD-nek a tisztes helytálláshoz gratulált

 A Magyar Szocialista Párt gratulál Angela Merkel német kancellárnak ahhoz, hogy a vasárnapi választáson megőrizte vezető pozícióját. Angela Merkel személyében olyan ember tudott újra - negyedszer - győzni a választáson, aki elkötelezett az egységes, erős és demokratikus Európa mellett. Az MSZP gratulál a testvérpártjának, az SPD-nek is a tisztes helytálláshoz, ami ezúttal a második helyhez volt elég. És bár a sajtó az idegenellenes AfD előretörésétől lesz hangos, érdemes szem előtt tartani, hogy a német választók több mint négyötöde szavazott demokratikus, Európa és a szolidaritás iránt elkötelezett pártokra.

Németország kormányának és ellenzékének ismét olyan vezetői lesznek, akik nyíltan kritikusak Orbán Viktorral és a Fidesz demokrácia- és Európa-ellenes politikájával szemben- írja közleményében a párt.  A kormány és a Fidesz egyelőre nem reagált a német választás eredményére.

Az AfD máris nekiment Merkelnek a menekültpolitika miatt

Az Alternatíva Németországnak (AfD) a szövetségi parlament pártjaként vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt - jelentette be a választás után a törvényhozásban újonc párt egyik vezetője. Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely "nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel" - mondta a politikus. A választást felvezető cikkben a hvg.hu megírta, hogy a migránsok milyen szerepet játszanak az ország gazdasági életében. De ez politika.

A kormányközeli Nézőpont főnöke már meg is találta az okot Merkel gyengébb szereplésére

Angela Merkel német kancellár most fizette meg bevándorláspolitikája árát - mondta a Nézőpont Csoport vezetője a köztévének. Mráz Ágoston Sámuel szerint nincs könnyű helyzetben a német kormányfő, hiszen koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) eddigi legrosszabb eredményét érte el a választásokon. Hozzátette, a következő hónapok valószínűleg koalíciós tárgyalásokkal telnek majd. Az elemző beszélt arról is, egy elitellenes hangulatban születhetett ilyen eredmény a német választásokon, ezt támasztja alá a rendszerellenes Alternatíva Németországnak (AfD) jó szereplése.

Merkel: a stratégiai célt elértük, a CDU/CSU nélkül nincs kormány

Elérte stratégiai célját a CDU/CSU jobbközép pártszövetség - mondta Angela Merkel kancellár, a pártszövetség vezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában. Hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.
©
1 2

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!