szerző:
Gergely Márton

Sok városban haladja meg a részvétel a legutóbbi, 2013-as szintet, jelenti tudósítónk Berlinből, ez a magas részvétel pedig a populista AfD álmainak tehet keresztbe.

"Na jó, akkor én is szavazok valakire" - mondja egy balos Kreuzbergben, ahol a városházán berendezett körletben szavazhatnak a közeli lakók. Egy a lényeg, a szavazata segítsen az AfD populista pártot alacsonyan tartani, magyarázza visszafogott lelkesedését. A baloldal három pártjának (SPD, Zöldek, Balpárt) vagy az ellenzékiség jut vagy Merkel kisebbik partnerének hálátlan szerepe.

A németek egyetlen hosszú szavazólapon döntenek két kérdésben. Balra, fekete tintával nyomtatva az egyéni képviselők nevei sorakoznak, jobbra, kék betűkkel a pártlisták. Ha egy jelöltnek van a körzetben induló pártja, akkor egy sorban vannak, a két karika egymás mellett helyezkedik. Ha valaki a CDU jelöltjére és listájára egyaránt szavazna, akkor azonos sort választ, ha szavazatát megosztja, akkor külön-külön kell megtalálnia választását. Számoláskor kicsit nehézkes lehet, a szavazó számára viszont kényelmes.

Ahogy a hírekből hallani, nem csak Kreuzbergben alakult kis sorállás a fülkéknél.

A Spiegel Online élő blogja szerint sok városban haladja meg a részvétel a 2013-as szintet. A dpa hírügynökség a fél 4-re ígért első hivatalos részvételi adatok előtt már pontos százalékokat közöl. Hamburgban például 37 százalék felett volt a részvétel 11 óráig, ami 2 százalékponttal több, mint legutóbb. Brémában ennél is nagyobb ugrást mutatnak az adatok.

Münchenben a levélben szavazókkal együtt délre elérték az 57 százalékot. Négy éve 44-nél tartottak! Növekedésről számolt be Nürnberg és Stuttgart is.

Nehéz a számokat értelmezni, de inkább az AfD problémáira utalhatnak a 10 százalék feletti álmaik valóra váltása szempontjából. A párt a nagyvárosokban elvileg gyengébb. Az is rossz hír számukra, hogy az egykori kelet-német Szászországban és Türingiában csökkent a részvétel az eddigi adatok szerint. Az AfD itt lenne a legerősebb.

Ettől még szinte lehetetlen, hogy a kreuzbergi szavazók vágya teljesüljön, és enyhe undorral behúzott ikszük a parlamenten kívül tartsa az AfD-t.