szerző:
Gergely Márton

Sok városban haladja meg a részvétel a legutóbbi, 2013-as szintet, jelenti tudósítónk Berlinből, ez a magas részvétel pedig a populista AfD álmainak tehet keresztbe.

"Na jó, akkor én is szavazok valakire" - mondja egy balos Kreuzbergben, ahol a városházán berendezett körletben szavazhatnak a közeli lakók. Egy a lényeg, a szavazata segítsen az AfD populista pártot alacsonyan tartani, magyarázza visszafogott lelkesedését. A baloldal három pártjának (SPD, Zöldek, Balpárt) vagy az ellenzékiség jut vagy Merkel kisebbik partnerének hálátlan szerepe.

A németek egyetlen hosszú szavazólapon döntenek két kérdésben. Balra, fekete tintával nyomtatva az egyéni képviselők nevei sorakoznak, jobbra, kék betűkkel a pártlisták. Ha egy jelöltnek van a körzetben induló pártja, akkor egy sorban vannak, a két karika egymás mellett helyezkedik. Ha valaki a CDU jelöltjére és listájára egyaránt szavazna, akkor azonos sort választ, ha szavazatát megosztja, akkor külön-külön kell megtalálnia választását. Számoláskor kicsit nehézkes lehet, a szavazó számára viszont kényelmes.

Ahogy a hírekből hallani, nem csak Kreuzbergben alakult kis sorállás a fülkéknél.

A Spiegel Online élő blogja szerint sok városban haladja meg a részvétel a 2013-as szintet. A dpa hírügynökség a fél 4-re ígért első hivatalos részvételi adatok előtt már pontos százalékokat közöl. Hamburgban például 37 százalék felett volt a részvétel 11 óráig, ami 2 százalékponttal több, mint legutóbb. Brémában ennél is nagyobb ugrást mutatnak az adatok.

Münchenben a levélben szavazókkal együtt délre elérték az 57 százalékot. Négy éve 44-nél tartottak! Növekedésről számolt be Nürnberg és Stuttgart is.

Nehéz a számokat értelmezni, de inkább az AfD problémáira utalhatnak a 10 százalék feletti álmaik valóra váltása szempontjából. A párt a nagyvárosokban elvileg gyengébb. Az is rossz hír számukra, hogy az egykori kelet-német Szászországban és Türingiában csökkent a részvétel az eddigi adatok szerint. Az AfD itt lenne a legerősebb.

Ettől még szinte lehetetlen, hogy a kreuzbergi szavazók vágya teljesüljön, és enyhe undorral behúzott ikszük a parlamenten kívül tartsa az AfD-t.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!