szerző:
hvg.hu

Az Obama elnöktől kegyelmet kapott egykori katona nyaralni ment volna Montrealba és Vancouverbe, de a határon keresztül húzták a terveit.

Megállították az amerikai-kanadai határon, éjszakára őrizetbe vették, majd visszafordították Chelsea Manninget – erről ő maga számolt be a Reutersnek hétfőn.

Chelsea Mannig Bradley Manningként szolgált az amerikai hadseregben, és azért került börtönbe, mert a kémtörvényt megsértve, szigorúan titkos információkat adott ki a WikiLeaks portálnak. Sokan ennek ellenére hősként tekintettek rá, mert a kiszivárogtatással fény derült több lehetséges jogsértésre. 2010 májusában tartóztatták le, 2013 júliusában mondták ki bűnösnek, az év augusztusában 35 évet kapott. A börtönben kezdődött a nemváltáshoz szükséges hormonkezelése. Barack Obama egyik utolsó elnöki intézkedéseként kegyelmet adott neki, így idén májusban szabadon engedték.

Kanadába Lacolle-nál akart belépni helyi idő szerint csütörtök este, de megállították. A hírek szerint azért a WikiLeaks-ügy miatt nem engedték be az országba.

Chelsea Manning azt mondta, hogy kanadai ügyvédet fogadott, és meg akarja védeni az igazát.

A kanadai bevándorlásügyi miniszter a személyes adatok védelmére hivatkozva nem kommentálta az esetet. Justin Trudeau miniszterelnök sem akart nyilatkozni hétfőn, arra hivatkozva, hogy nincs elég információja az ügyről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!