szerző:
hvg.hu

Az Obama elnöktől kegyelmet kapott egykori katona nyaralni ment volna Montrealba és Vancouverbe, de a határon keresztül húzták a terveit.

Megállították az amerikai-kanadai határon, éjszakára őrizetbe vették, majd visszafordították Chelsea Manninget – erről ő maga számolt be a Reutersnek hétfőn.

Chelsea Mannig Bradley Manningként szolgált az amerikai hadseregben, és azért került börtönbe, mert a kémtörvényt megsértve, szigorúan titkos információkat adott ki a WikiLeaks portálnak. Sokan ennek ellenére hősként tekintettek rá, mert a kiszivárogtatással fény derült több lehetséges jogsértésre. 2010 májusában tartóztatták le, 2013 júliusában mondták ki bűnösnek, az év augusztusában 35 évet kapott. A börtönben kezdődött a nemváltáshoz szükséges hormonkezelése. Barack Obama egyik utolsó elnöki intézkedéseként kegyelmet adott neki, így idén májusban szabadon engedték.

Kanadába Lacolle-nál akart belépni helyi idő szerint csütörtök este, de megállították. A hírek szerint azért a WikiLeaks-ügy miatt nem engedték be az országba.

Chelsea Manning azt mondta, hogy kanadai ügyvédet fogadott, és meg akarja védeni az igazát.

A kanadai bevándorlásügyi miniszter a személyes adatok védelmére hivatkozva nem kommentálta az esetet. Justin Trudeau miniszterelnök sem akart nyilatkozni hétfőn, arra hivatkozva, hogy nincs elég információja az ügyről.