szerző:
MTI

Valakik leszedték a zárat a farkasoknak otthont adó hat hektáros terület egyik kapujáról, és a kilencből hat állat meglépett. Próbálják az életben maradt állatokat élve befogni, de szükség esetén sajnos ki lehet lőni őket.

Csehországban is keresik azokat a farkasokat, amelyek múlt héten szöktek meg a Bajor Erdő Nemzeti Park területéről. A hat állatból mára csak három maradt életben.

A hat állat péntekre virradóan szökött el a nemzeti park számukra kialakított hat hektáros területéről. A rendőrség szerint valakik leszedték az egyik kapu zárját. A területet egy négy méter magas kerítés védi, amelybe áramot vezettek. A karámban kilenc farkas élt, három nem szökött meg.

Az egyik farkast már vasárnap lelőtték, egy másikat néhány órával a szökés után elütött egy vonat. Kedden kilőtték a harmadik állatot is.

A keresést folytatják. A kétfős keresőcsapatokat altatólövedékkel ellátott fúvócsővel, altatófegyverrel és éles fegyverrel szerelték fel.

Az elsődleges cél, hogy az állatokat élve fogják el, szükség esetén azonban le lehet őket lőni – közölte a nemzeti park szóvivője.

A csehországi Cseh-erdő Nemzeti Parkban is keresik a farkasokat, egy állatot a hétvégén Zelezná Ruda településtől északra láttak ugyanis. A Cseh-erdő délkeleti részén öt vad farkas él: egy kifejlett pár és három fiatal utódjuk. A Bajorországból szökött farkasokkal ellentétben ezek az állatok természetükből adódóan nagyon félénkek.

Az egyik legfőbb veszély a szakértők szerint az, hogy az egyik megszökött állat csatlakozik a vad falkához, és "megtaníthatja" őket arra, hogy ne féljenek az embertől.

"Ezért is kellene befogni a megszökött állatokat és visszavinni őket a nemzeti parkba" – mondta Martin Stary, a cseh nemzeti park munkatársa.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!