szerző:
MTI

Az építkezés elleni petíciót több mint nyolcezren írták már alá. Az új metróvonalnak a környezetvédők sem örülnek, mert több száz fa kivágásával járna.

Az indiai fárszi vallási kisebbség több ezer tagja tiltakozik Mumbaiban egy tervezett metróépítés ellen, amelynek költsége dollármilliárdokra tehető. Attól tartanak ugyanis, hogy a metró megzavarhatja a szent tüzeiket, mert az új vonal a Mumbai déli városrészében fekvő Vadia-templomuk alatt futna.

A change.org honlapon indított aláírásgyűjtés indoklása szerint a zoroasztrianizmus tanait követő kisebbség számára mindez elfogadhatatlan, mert állításuk szerint a templomukban "isten és ember között közvetítő" lények lakoznak, amelyeket meg kell óvni az építkezéssel járó fizikai ártalmaktól.

A városvezetés építkezési tervei elleni internetes petíciót szerda óta több mint nyolcezren írták alá.

A vitatott építkezési projekt 2021-re a turisták körében népszerű Colaba városrészt kötné össze Mumbai déli csücskében az északi fekvésű Seepz különleges gazdasági övezettel. A déli-északi vonalra a rendszeresen túlzsúfolt vonatok és bedugult utak tehermentesítése miatt van szükség. A metróépítést környezetvédelmi aktivisták is ellenzik, mert több száz fát is ki kellene vágni a városban.

Az ősi Perzsia területéről monoteista vallásukért elüldözött, származásuk miatt fárszikként ismertté vált népcsoport több mint ezer évvel ezelőtt telepedett le Indiában. A zoroasztriánus vallást követők közül a világon Indiában élnek a legtöbben, ahol lélekszámuk azonban 1940 óta felére, vagyis 60 ezerre csökkent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!