szerző:
MTI

Az építkezés elleni petíciót több mint nyolcezren írták már alá. Az új metróvonalnak a környezetvédők sem örülnek, mert több száz fa kivágásával járna.

Az indiai fárszi vallási kisebbség több ezer tagja tiltakozik Mumbaiban egy tervezett metróépítés ellen, amelynek költsége dollármilliárdokra tehető. Attól tartanak ugyanis, hogy a metró megzavarhatja a szent tüzeiket, mert az új vonal a Mumbai déli városrészében fekvő Vadia-templomuk alatt futna.

A change.org honlapon indított aláírásgyűjtés indoklása szerint a zoroasztrianizmus tanait követő kisebbség számára mindez elfogadhatatlan, mert állításuk szerint a templomukban "isten és ember között közvetítő" lények lakoznak, amelyeket meg kell óvni az építkezéssel járó fizikai ártalmaktól.

A városvezetés építkezési tervei elleni internetes petíciót szerda óta több mint nyolcezren írták alá.

A vitatott építkezési projekt 2021-re a turisták körében népszerű Colaba városrészt kötné össze Mumbai déli csücskében az északi fekvésű Seepz különleges gazdasági övezettel. A déli-északi vonalra a rendszeresen túlzsúfolt vonatok és bedugult utak tehermentesítése miatt van szükség. A metróépítést környezetvédelmi aktivisták is ellenzik, mert több száz fát is ki kellene vágni a városban.

Az ősi Perzsia területéről monoteista vallásukért elüldözött, származásuk miatt fárszikként ismertté vált népcsoport több mint ezer évvel ezelőtt telepedett le Indiában. A zoroasztriánus vallást követők közül a világon Indiában élnek a legtöbben, ahol lélekszámuk azonban 1940 óta felére, vagyis 60 ezerre csökkent.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!