szerző:
MTI/hvg.hu

Trump újabb barátságtalan nyilatkozatot tett Puerto Ricóval kapcsolatban, ahol korábbi állítása szerint nem is okozott igazi katasztrófát a Maria hurrikán.

Az amerikai elnök szerint a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal munkatársai "nem maradhatnak" Puerto Rico szigetén a végtelenségig. Trump szokásához híven a Twitteren üzent Puerto Ricóval kapcsolatban, amelyet letarolt nemrég a Maria hurrikán.

Korábbi nyilatkozataiban Donald Trump a Puerto Ricót sújtó pénzügyi válságért a sziget vezetőit okolta.

Csütörtökön azt is hangoztatta, hogy az infrastruktúra már a hurrikán pusztítása előtt is "katasztrofális" volt, és szerinte Puerto Rico kormányzója megbízhatatlan. A kongresszuson áll, hogy a szövetségi kormányzat mennyit költ majd Puerto Ricóra – tette hozzá.

A szigeten szeptember 20-án csapott le az elmúlt 90 év legpusztítóbb hurrikánja, a 4-es erősségű Maria, és csaknem teljesen romba döntötte a vidéket. Tönkretette az áram-, a víz-, a csatorna- és a telekommunikációs hálózatot.

Kedden Ramón Rosario Puerto Rico közügyekért és közpolitikáért felelős minisztere újságíróknak elmondta: egyelőre a szigetnek csak 16 százalékán sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást, sok településen változatlanul nincs ivóvíz, és egészségügyi ellátást is segélyszervezetek nyújtanak átmenetileg. A hurrikán halottainak száma szerda estéig már 43-ra nőtt.

Az elnök Twitter-bejegyzései után Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy a kormányzat elkötelezett Puerto Rico megsegítése mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!