szerző:
MTI

Ha az Egyesült Államok felmondja az Irán nukleáris programjáról kötött nemzetközi megállapodást, kárt okozna a biztonság légkörének és a nukleáris fegyverek elterjedése elleni fellépésnek – állítja Putyin szóvivője.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nyilvánosság előtt reagált azokra a hírekre, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök a 2015-ben kötött atomalkutól való visszalépést fontolgatja. Teherán már jelezte, hogy szintén felmondja a megállapodást, ha Washington is így döntene.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja szerint továbbra is biztosítani kell az iráni nukleáris probléma rendezésének rendszerét és azt a rendszert, amely lehetővé teszi a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását.

Peszkov elfogadhatatlannak nevezte, hogy az amerikai hatóságok megtagadták a beutazó vízumot az orosz vezérkar Andrej Tretyjak altábornagy vezette küldöttségétől, amely New Yorkban csütörtökön részt szándékozott venni egy, az ENSZ-közgyűlés ülésszaka alkalmából az amerikai rakétavédelmi rendszerről tartott orosz-kínai közös tájékoztatón. Szavai szerint a világszervezet központjának otthont adó országnak "vannak bizonyos kötelezettségei".

Milos Zeman cseh elnöknek arra a felvetésére reagálva, hogy Moszkva és Kijev egyezzen meg egymással a Krím félszigetért járó kártérítésben, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy a félsziget "legitim" módon vált Oroszország részévé, következésképpen szó sem lehet semmilyen Ukrajnának fizetendő kompenzációról. Kifejezte reményét, hogy "a Krím és Oroszország újraegyesítését" idővel Kijev is el fogja ismerni, és tiszteletben tartja majd a félsziget lakosságának népszavazáson kifejezett akaratát.

Peszkov "tekintélyes európai politikusnak" nevezte Zemant, aki régóta jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, javaslatát pedig a Krímről folytatott európai uniós belső vita részének minősítette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!