szerző:
hvg.hu

Annak igazolását azonban elutasította, hogy Teherán eleget tesz a szerződéses kötelezettségeinek.

Az elnök szerint Irán nem a megállapodás szellemében cselekszik.

Október 15-én járt volna le a határideje annak, hogy az amerikai elnök aláírja a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat. Donald Trump már korábban is fenntartásait hangoztatva írta alá ezt a dokumentumot, pénteken azonban el is utasította az esedékes aláírást.

Az elnök ezáltal a kongresszus elé utalta a döntést: a törvényhozóknak kell korrigálniuk a szerinte rossz megállapodást.

Pénteki beszédében, miután hosszan sorolta az országot vezető "fanatikus rezsim" amerikai állampolgárok ellen elkövetett akcióit, és leszögezte, hogy Irán biztosítja a terroristák anyagi támogatásának legnagyobb részét, Trump közölte: kikéri szövetségesei véleményét arról, hogyan érdemes módosítani az atomalkut.

Arról is beszélt, hogy új szankciókat tervez bevezetni, hogy ezzel is akadályozza a terrorszervezetek finanszírozását. Emellett minden eszközzel azon lesz, hogy Irán ne készíthessen atomfegyvert.

Az elnök döntése nem okozott meglepetést. Az elnök ugyanis az elmúlt hetekben többször is hangoztatta, hogy az iráni atomprogram leállítását célzó többhatalmi megállapodás "szellemiségét" nem tartotta tiszteletben.