szerző:
hvg.hu/MTI

A galiciai kormányfő a portugálokat hibáztatja a tragédia miatt.

Legalább kilenc áldozatot követeltek a Portugáliában és Spanyolország északnyugati részén tomboló erdőtüzek, a katasztrófavédelem azonban biztos abban, hogy a halottak száma tovább emelkedhet – erről a Público című lapnak nyilatkozott a portugál polgári védelem szóvivője.

A katasztrófát a hónapok óta tartó súlyos szárazság okozta, amit tetéz, hogy a hétvégén 30 fok fölötti hőmérsékleteket mértek az Ibériai-félszigeten. Ráadásul a Brit-szigetek felé irányába tartó Ophelia hurrikán miatt a szél is felerősödött, ami tovább rontja a helyzetet. Portugáliában jelenleg 72 tűz ellen küzd csaknem 5000 tűzoltó, Galiciában 105 tűzfészek van, ott is több ezer embert mozgósítottak.

Az előrejelzések szerint hétfőtől csapadék és alacsonyabb hőmérséklet várható a térségben, és ez segítheti majd a tűzoltók munkáját. Ennek ellenére több tucat helyen fenntartják a maximális készültségi szintet, és újabb tűzesetekre számítanak.

Az északnyugat-spanyolországi Galicia autonóm közösség kormányfője szerint számos tűzesetet szándékosan idéztek elő, méghozzá a szomszédos Portugáliában.

 A régió központjában, Vigo városában ki kellett üríteni egy bevásárlóközpontot és egy autógyárat, illetve többen arra kényszerültek, hogy átmenetileg elhagyják otthonaikat.

Portugáliában becslések szerint az év eleje óta már összesen 216 ezer hektár növényzet vált a lángok martalékává. 2005 óta nem voltak ilyen pusztító erdőtüzek az országban, akkor 321 ezer hektár égett le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!